Ion Agârbiceanu, omagiat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Comunicat de presă

Marți, 12 septembrie 2023, la 141 de ani de la nașterea scriitorului Ion Agârbiceanu, Consiliul Județean Alba, împreună cu Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba își propun să-l readucă în atenția publică și să-l omagieze, printr-o serie de manifestări.

Vă invităm așadar alături de noi, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, la ora 12.00, pentru a participa la momentul depunerii de flori, la bustul scriitorului, iar pe parcursul zilei, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, veți putea găsi informații interesante despre autorul aniversat.

Scriitor, ziarist și prozator, adept al sămănătorismului, parlamentar, academician, canonic și protopop unit al Clujului, Ion Agârbiceanu s-a născut în 12 septembrie 1882, în comuna Cenade. A publicat peste 60 de volume, fiind numit „sfânt părinte al literaturii române” de către o altă figură proeminentă a culturii noastre scrise, autorul Lucian Blaga. Dintre operele sale amintim: romanele Arhanghelii, Strigoiul, Sectarii, Vâltoarea, volumul de nuvele Faraonii (cuprinzând cele patru mari nuvele ale scriitorului: Faraonii, Popa Man, Jandarmul și Pascalierul), și bine-cunoscuta Fefeleaga.

Despre Ion Agârbiceanu, scriitorul și istoricul Nicolae Iorga spunea: „El e povestitorul menit să transmită altor vremuri toată viața, cugetarea și simțirea Ardealului său”. Iar Gala Galaction nota: „Este mai presus de discuțiune că literatura aceasta îi va păstra o tainică aducere aminte. Limba românească, așa cum o știe și o scrie Agârbiceanu desfătează și înviorează ca o plimbare la țară, în părțile încă nerobite de graiul și formele civilizației…”.

Vă așteptăm așadar la bibliotecă, să-i împrumutați cărțile, și să-l redescoperiți pe Ion Agârbiceanu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *