Încoronarea Regilor României Mari în Arhivele Diplomatice ale României. Expoziție eveniment

Vineri, 14 octombrie 2022, ora 13.00, la Sala Unirii va avea loc vernisajul expoziției Încoronarea Regilor României Mari în Arhivele Diplomatice ale României.

Alba Iulia, orașul simbolic al Unirii a avut în urmă cu 100 de ani încă un rol important: acela de oraș al Încoronării Regilor României Mari, Ferdinand și Maria. Un rol nou pe care și l-a jucat cu succes și care a adăugat istoriei locului încă un simbol, prin prezența unor oaspeți „de poveste”. S-au aflat atunci, alături de familia regală a României, reprezentanții familiilor regale europene, membri ai misiunilor străine, diplomați de carieră, mareșali ori generali care au poposit, chiar dacă pentru o jumătate de zi, în orașul din inima Transilvaniei.

Două dosare speciale păstrate în Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe al României surprind implicarea acestei instituții în organizarea evenimentului desfășurat în 15-17 octombrie 1922, de la formarea Comisiei pentru organizarea Încoronării Suveranilor, până la ultimele deconturi pentru cheltuielile determinate de aceasta și recompensarea tuturor celor din minister care au fost implicați în desfășurarea serbărilor, prin acordarea din partea guvernului României a Medaliei Încoronării.

Cu această ocazie vor fi expuse o serie de documente, unele legate de constituirea misiunilor străine, așa cum au fost ele comunicate ambasadelor României din străinătate, altele care surprind corespondența privind identificarea mijloacelor prin care se putea ajunge în țară și stabilirea unui program oficial de primire al oaspeților suveranilor României la Sinaia, dar și listele cu invitații prezenți în Sala Unirii din Alba Iulia pentru prânzul regal.

Alte câteva documente dezvăluie activitățile organizate de ambasadele României în onoarea serbărilor din România, dar și ecourile acestora în presa internațională. Alături de câteva piese legate de eveniment – emisiunea filatelică dedicată evenimentului și medaliile Încoronării, aflate în patrimoniul Muzeului Național al Unirii – documentele originale aflate în fondul Arhivelor Diplomatice ale României vor fi expuse în Sala Unirii din Alba Iulia în cadrul acestei expoziții dedicată Centenarului Încoronării.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *