De ce avem tenul mai obosit și îmbătrânit iarna? Care sunt cauzele și ce putem face fără proceduri invazive!

Tenul arată mai obosit și îmbătrânit iarna, iar motivele care duc la apariția acestei probleme sunt variate. Medicul chirurg estetician Iancu Morad ne spune cauzele deteriorării pielii în sezonul rece, dar și de ce se poate agrava acneea în această perioadă. În plus, ne oferă câteva soluții dovedite a avea eficiență, fără să apelăm la proceduri invazive.

„1. Petrecem prea mult timp în spații închise

Surprinzător, nu aerul rece este cel care duce la deteriorarea tenului pe timp de iarnă! Faptul că petrecem mai mult timp în spații închise decât în spații deschise este adevărata problemă. Pielea se simte cel mai bine în condiții de umiditate ușoară – în jur de 30%. Sistemele moderne de încălzire sunt concepute astfel încât să elimine umiditatea și, prin urmare, dăunează pielii. Asta este motivul pentru care tenul este mai uscat și chiar se poate descuama în perioada rece”, spune medicul chirurg estetician Iancu Morad.

„2. Temperaturile prea scăzute distrug bariera naturală de apărare a pielii

Perioadele scurte de expunere la temperaturi mai joase pot avea un efect bun asupra pielii. Lucrurile se schimbă însă atunci când expunerea este una îndelungată. Frigul distruge bariera naturală de apărare a pielii, stratul natural de protecție a tenului și dezvăluie astfel celulele de dedesubt care se inflamează, cauzând roșeață.

3. Organismul reduce circulația sangvină de la nivelul pielii

În perioadele reci din an, organismul tinde să reducă cantitatea de flux sangvin către zonele periferice, de la nivelul pielii. Face acest lucru pentru a conserva energie și pentru a-și menține cât mai mult timp căldura naturală. Bineînțeles, acest proces nu este deloc benefic pentru ten. Când fluxul sangvin este redus, tenul pierde din substanțele nutritive și arată tern, îmbătrânit, lipsit de viață.

4. Ne hidratăm mai puțin, iar tenul arată mai rău

Majoritatea oamenilor beau mai puțină apă pe timp de iarnă decât vara, iar acest lucru dăunează tenului și întregului organism. Pielea începe să se usuce, apar riduri noi, iar cele deja existente par mai pronunțate. Cu cât consumăm mai puține lichide, cu atât problema este mai mare.

5. Probleme pentru tenul acneic

În sezonul rece, persoanele cu ten gras sunt mai predispuse la a se confrunta cu acneea. Atunci când pielea detectează că temperaturile scăzute afectează bariera protectoare, le transmite porilor să producă și mai mult sebum. Asta poate cauza acneea. Așadar, persoanele care se confruntă cu această problemă, tind să se spele mai des pe față pentru a scăpa de senzația permanentă de ten uleios, iar acest lucru dăunează tenului și nu face decât să crească și mai mult producția de sebum”, spune medicul Iancu Morad.

„Nu ne preocupăm de ten doar înainte de sărbători!

Odată ce am intuit aceste cauze, este indicat să venim cu soluții care să compenseze minusurile avute în acest sezon. Medicul chirurg estetician Iancu Morad subliniază că este important să nu amânăm luarea acestor decizii pentru că tenul poate suferi daune ce vor fi cu greu reparate ulterior.

Există o tradiție să vrem să arătăm impecabil de sărbători și pentru petrecerea de Revelion, însă foarte multe persoane nu mai sunt atât de preocupate de sănătatea și frumusețea tenului după aceea, deși ne afăm în plin anotimp de iarnă. Există o vorbă: ai mare grijă de pielea ta pentru că vei trăi alături de ea toată viața!.

Sfatul meu, ca medic estetician cu mulți ani de experiență în colaborarea cu pacientele mele, este să nu lăsăm niciodată garda jos atunci când vorbim de tenul nostru. Ne aflăm într-o permanentă competiție cu efectele înaintării în vârstă, ale poluării, iar 3-4 luni de relaxare, cum ar fi cazul lunilor de iarnă, pot deteriora semnificativ calitatea pielii. E nevoie de îngrijire zilnică, folosind produse de calitate, potrivite nouă, ideal recomandate de medic, și tratamente profesionale periodice care ajută pielea din profunzime, acolo unde produsele cosmetice nu au efect. Recomandarea mea este să facem măcar o dată pe lună sau la câteva luni, mezoterapie, un tratament Dermapen cu cocktail de vitamine, oligoelemente și acid hialuronic sau chiar PRP Terapia Vampir, în funcție de nevoile fiecăruia. Acestea au efecte pozitive care durează și ne ajută să trecem peste provocările anotimpului rece”, declară medicul chirurg estetician Iancu Morad.

„Dermapen

Dermapen este un tratament în timpul căruia, prin intermediul unui dispozitiv cu o rețea de ace minuscule și fine, se introduce în derm un cocktail de vitamine, oligoelemente și acid hialuronic. Obținem astfel un efect de rejuvenare asupra fibrelor de colagen și elastină. Tratamentul este recomandat inclusiv pentru zone sensibile la nivel facial, în jurul ochilor, pentru conturul nasului sau al buzelor. Se recomandă la început 4-6 ședințe la interval de 3 săptămâni. Urmând apoi o ședință de întreținere odată la câteva luni, astfel încât să avem apoi pielea perfectă pentru o lungă perioadă de timp.

Mezoterapia

Tratamentul se aplică prin microinjecții cu substanțe active ce stimulează producția de colagen și elastină, precum și antioxidanți ce combat radicalii liberi. Tratamentul este nedureros și nu presupune timp de recuperare. Rezultatul este întotdeauna spectaculos, dar totodată natural.

Terapia Dracula sau Biolifting

După 35 de ani, este nevoie să îngrijim pielea cu proceduri avansate și să nu o neglijăm, pentru a fi siguri că înaintăm în vârstă fără a ne confrunta cu probleme estetice. În urmă cu aproape 10 ani s-a lansat această inovație, Terapia Dracula, o tehnică proprie de tip PRP, ce folosește celule proprii pentru rejuvenare facială. Se recoltează sânge, se prelucrează cu o aparatură specială îmbogățindu-l cu un cocktail de substanțe hrănitoare și se injectează la nivelul feței sau al gâtului. Substanța este perfect tolerată de organism și regenerează pielea din profunzime. Este o procedură rapidă ce dă rezultate spectaculoase”, încheie medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *