Voluntarii de la workshop-ul organizat de muzeul din Sebeș au încheiat cu succes prima săptămână: zece monumente din piatră sunt în curs de restaurare

În prima săptămână a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, după parcurgerea modulului teoretic, de marți, 10 august 2021, au început activitățile practice. Monumentele litice selectate pentru a fi restaurate cu această ocazie au fost supuse unor tratamente pentru a le fi stopate procesele de degradare active și pentru a fi aduse la un aspect cât mai apropiat de cel inițial.

Rând pe rând, au fost tratate, într-o primă fază, cu biocid, pentru a se opri atacurile produse de factorii biologici de degradare, bacterii, mușchi și licheni, și pentru a ajuta la îndepărtarea mai facilă a crustelor create în timp de generațiile de astfel de organisme, care au colonizat timp de decenii, mai ales, pietrele expuse în aer liber. Ulterior, s-a trecut la îndepărtarea acestora, precum și la curățarea de alte depuneri solide. În acest sens, s-au folosit perii, de diferite dimensiuni și durități, bețișoare de bambus, diverse alte substanțe și multă apă. Depunerile foarte aderente au fost îndepărtate cu ajutorul aburului produs de un steamer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *