Lovitură de noapte!!! Alba Iulia, Blaj şi Ciugud din nou în carantină. Răzgandeli şi bâlbe la Alba Iulia

Pe când începeam să ne dezobişnuim de răsturnările de situaţie nocturne, iată că membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă fac un cadou neplăcut albaiulienilor. Ziua aşteptată de toţi locuitorii Cetăţii Marii Uniri a fost anulată printr-o hotărâre luată în plină noapte.

Astfel, CJSU a hotărât carantină pentru municipiile Alba Iulia şi Blaj şi comuna Ciugud. Fără să ţină cont de tendinţa de scădere scădere a numărului de cazuri şi a indicelui de incidenţă. Iar restricţiile rămân aceleaşi ca în prima fază a carantinei, asta probabil, spre dezamăgirea si tristeţea dar mai ales pentru deranjul financiar al multor afaceri locale din cele două oraşe.

Dar fără să comentăm mai mult, vă punem la dispoziţie materialul trimis de către Instituţia Prefectului:

„La expirarea celor 14 zile de carantină instituite pentru UAT-urile Alba Iulia, Blaj, Sebeș, Cugir, Abrud și Ciugud, DSP Alba a întocmit si a inaintat spre INSP, în data de 29.11.a.c., Analizele de risc aferente acestor UAT – uri cu propuneri de carantină parțială respectiv intensificarea măsurilor de prevenire și combatere a infecției cu SARS COV 2 în funcție de incidența cazurilor de îmbolnavire înregistrată pentru fiecare UAT în parte.

INSP a avizat favorabil aceste analize cu excepția UAT – ului Cugir (incidentă 6,50) pentru care a si dispus măsura carantinării (stabilita prin HCJSU nr. 78 din data de 30.11.2020).

Prin recomandarea din partea INSP de revizuire a analizelor intocmite pentru UAT – urile cu incidenta mare ( Blaj – 10,01, Alba Iulia – 8,29, Ciugud – 10,72) specialistii DSP au revizuit si au retransmis analizele respective.
In urma acestor aspecte, INSP a formulat avize de ridicare carantină cu urmatoarele precizări:

  • scopul carantinarii nu si-a atins scopul;
  • acumularea unui scor mai mare pentru criteriile majore;
  • rata de infectare se menține peste nivelul de alertă;
  • presiunea pe sistemul de ingrijiri ramane mare, gradul de ocupare al paturilor, atat pe sectiile ATI cat si pe sectiile COVID depasind peste 90 %.
  • este preconizata o descrestere in urmatoarele zile urmată apoi de reluarea unui trend ascendent;
  • reanalizarea in cadrul Centrului Judetean de Conducere si Coordonare a Interventiei Alba. În data de 30.11.2020, Comitetul judetean pentru Situatii de Urgenta, întrunit in sedinta extraordinară a aprobat prin HCJSU nr. 79 mai multe măsuri restrictive pentru localitătile cu incidență crescută (Alba Iulia, Blaj, Sebes, Ocna Mures, Abrud, Ocna Mures, Teius, Almasu Mare, Berghin, Calnic, Ciugud, Craciunelu de Jos, Garda de Sus, Noslac, Rimetea, Rosia Montana, Sancel, Santimbru, Sasciori si Sugag) in acord cu HG nr. 967/2020 – privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 14.11.2020. Avand in vedere Avizele transmise in data de 30.11.2020, respectiv recomandarile INSP referitor la faptul ca „masura carantinarii nu si-a atins scopul” la nivelul CJSU Alba s-a luat decizia reanalizarii aspectelor sesizate si supunerea la vot a propunerii de prelungire cu 7 zile a masurii de instituire a carantinei pentru UAT-urile cu incidentă mare, respectiv Blaj, Alba Iulia si Ciugud.
  • Aceasta decizie de reanalizare are la baza inclusiv faptul ca in municipiul Alba Iulia este preconizata o afluenta mare de public ocazionata de sarbatorirea zilei nationale a Romaniei, fapt ce ar reprezenta un element de risc suplimentar de infectare cu noul coronavirus atat pentru locuitorii uat-urilor vizate cat si pentru persoanele care vin din alte localitati. In urma votului exprimat in cadrul CJSU Alba, s-a luat hotararea de prelungire cu 7 zile a acestei masuri, pentru UAT-urile Alba Iulia, Blaj si Ciugud, masura luată cu scopul de protectie a populatiei precum si de atenuare a impactului asupra sistemului sanitar dar si pentru continuarea trendului descendent inregistrat din perioada de carantina pana la atingerea unui nivel de risc acceptabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *