Tinerii din Alba sunt motorul digitalizării din regiune. Ce a învățat Generația Tech în primul an al proiectului Digital Nation

Toamna trecută, 300 tineri din Alba Iulia au răspuns provocării Digital Nation de a-și cultiva abilitățile digitale și s-au înscris în prima serie a celui mai ambițios program de dezvoltarea a competențelor digitale ale tinerilor din țară – Generația Tech. Dezvoltat cu suportul Google.org și cu sprijinul municipalității locale și a mediului civic din oraș, programul a atras din start prin propunerea concretă adresată tinerilor: în 9 luni poți învăța abilități digitale sau programare la un nivel care să te facă angajabil în roluri digitale, la tine în oraș.

Ce a urmat a fost dincolo de un curs online obișnuit, tinerii participanți intrând direct într-un ecosistem complet, hibrid, mixt de online și offline, dezvoltat de Digital Nation. Comunitatea a antrenat toți actorii sociali și economici din regiune pentru a crea mediul propice învățării ușoare a noilor skilluri. Pe parcursul celor 9 luni de program, 200 de tinerii din Alba au urmat ore live online săptămânale cu mentorii, meetup-uri și workshopuri periodice în oraș alături de facilitatori, traineri și antreprenori locali, și au participat la proiecte aplicate în contexte de lucru real.

Digital Nation a început totodată punerea bazelor unui hub local de digitalizare, unde acești tineri să poată să-și continue rafinarea abilităților și unde viitorul talent să poată intra direct în legătură cu mediul antreprenorial din regiune. Spațiul viitorului hub a fost pus la dispoziție de către municipalitate și este în curs de amenajare.

La finalul programului, 71% dintre participanți declară că își doresc un job în IT, iar 14 dintre tinerii participanți din Alba Iulia s-au înscris în programul de angajare al Digital Nation, care îi pregătește pe aceștia pentru susținerea interviurilor și îi ajută să ajungă în legătură cu antreprenorii și companiile din oraș care caută astfel de talent. Compania locală Tigros a intervievat tinerii din program pentru un job în domeniul IT. Doi dintre aceștia au obținut deja joburi digitale pe plan local.

Dincolo de competențele digitale dobândite, programul a fost totodată o șansă pentru tineri să se pregătească pentru mediile de lucru din ziua de astăzi, antrenându-și abilități de lucru în echipă și modul în care își organizează sarcinile și timpul. Absolvenții programului atribuie mare parte a succesului în dezvoltare atmosferei deschise și cooperante din comunitate, interacțiunilor cu colegii și implicării atente a mentorilor în cadrul programului.

E foarte frumos programul și nu este deloc ca și la scoala. Înveți, te distrezi și îți faci prieteni. Înveți într-un mod interactiv..” – Alexandra, absolventă Generația Tech Alba Iulia

O experiență de neuitat în urma căreia ai multe lucruri de învățat, atât hard skills cât și soft skills”. – Bogdan, absolvent Generația Tech Alba Iulia.

Motivați de succesul primei generații a proiectului și de contextul actual al distanțării sociale, Digital Nation demarează seria a doua a programului Generația Tech la nivel național, în format 100% online. Deschis tuturor celor de 14+ ani care își doresc o formare digitală și sunt la început de drum, seria a doua Generația Tech îi întâmpină cu specializări online de 4 luni, care necesită 4 ore de învățare săptămânală. Fiecare specializare costă 399 lei, iar cursurile încep din 17 august 2020. Cei interesați se pot înscrie până pe 14 august la una din următoarele specializări:

  • Digital Skills. Adresat celor care doresc să se pregătească pentru lucrul la birou sau la distanță, cu documente digitale – gestionare, facturare, folosirea instrumentelor digitale în cloud necesare administrării companiilor.
  • Learn to Code 1. Deschis celor care doresc să ajungă programatori, nu au deloc experiență în domeniu dar vor să învețe să realizeze site-uri cu tehnologii de tipul HTML, CSS, Bootstrap sau WordPress.
  • Learn to Code 2. Adresat celor care au cunoștințe de bază în programare dar încă nu au apucat să lucreze pe proiecte și doresc să își dezvolte competențe în HTML, CSS, PHP, WordPress, Javascript și MySQL.

În paralel cu programele de specializare Generația Tech, Digital Nation mai organizează anul acesta specializări online în programare la nivel intermediar – avansat, prin programul Origins; programe accelerate pentru profesorii care vor să învețe instrumentele de predare online, în cadrul proiectului Profesor în Online; și platforma de soluții digitale IMM în Online care susține mediul antreprenorial românesc cu sfaturi și consiliere de la experți din piață.

__

DIGITAL NATION este o organizație românească ce dezvoltă programe disruptive de antreprenoriat și formare în competențe digitale și IT&C recunoscute la nivel european. În cadrul programelor sale, Digital Nation îmbină metodologia RDEM (Remote Digital Education Model) și DigComp (EU Digital Skill Framework) pentru a pregăti noua generație de afaceri și specialiști calificați digital, recunoscuți pe piața economică europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *