Cornel Ștefan Bardan, directorul general SC APA CTTA SA ALBA – despre investițiile in infrastructura de apa a județului Alba

Este esențial pentru noi sa investim in infrastructura de apa si de canalizare a județului nostru si sunt 18 ani de când facem asta an de an, referindu-ma doar la investițiile din fonduri europene, pentru ca daca vorbim de cele din fonduri proprii, am facut-o mereu. Fara investiții nu avem cum sa funcționam!

Proiectele pe care le implementează acum SC APA CTTA SA ALBA, in dezvoltarea infrastructurii de Apă și Apă Uzată din Județul Alba, prin Programul Operațional Infrastructură Mare si PNRR, in valoare totala de 593.000.000 lei cuprind, printre altele, realizarea a 60 km de rețea nouă/reabilitata de apă potabilă și 116 km de rețea de aductiune, 97 km de rețea nouă/reabilitata de canalizare, o noua captare de apa si 2 statii de tratare apa, 49 stații de pompare a apei uzate și 2 stații noi de epurare a apelor uzate, achiziția si montarea a 13.877 contoare cu citire la distanta.

în urma implementării lucrărilor de investiții, peste 100.000 de locuitori vor avea mai bună alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății, iar 24.000 de locuitori vor beneficia de servicii imbunatatite de colectare si epurare a apelor uzate. Totodată, va crește siguranța în alimentarea cu apă a populației care beneficiază în acest moment de serviciile SC APA CTTA S.A, prin reducerea discontinuității serviciului și creșterea calității apei potabile distribuite.

Din prețuri și tarife se va alimenta și Fondul de întreținere, înlocuire și Dezvoltare (IID), care constituie sursa pentru realizarea investițiilor în infrastructura de apă și apă uzată și se va acoperi suma de peste 102.000.000 lei , care reprezintă contravaloarea datoriei creditelor obținute pentru cofinanțarea proiectelor.

Astfel, pentru a putea sustine si implementa toate aceste investitii în infrastructura de apă realizate din fonduri publice acordate de la bugetul de stat și/sau din fonduri nerambursabile, in conformitate cu legea in vigoare si cu aprobarea Asociatiei de Dezvoltare ADI APA ALBA, a fost aprobata o strategie tarifară pentru o perioada de 5 ani.

In data de 08.12.2023 A.N.R.S.C. a publicat lista preturilor avizate pentru apa potabila produsă, transportată si distribuită lei/mc, exclusiv T.V.A., a tuturor operatorilor de apa din țară:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *