În Regiunea Centru, doar 51% dintre tineri s-au angajat în anul în care au absolvit

Sesiuni de coaching, workshop-uri practice de business, educație financiară, coding vs gaming sau self-leadership pentru tinerii de liceu din centrul țării

Antreprenoriatul în rândul tinerilor și dezvoltarea competențelor tehnologice ale acestora ocupă primele locuri în agenda politică a Uniunii Europene, ca principală soluție pentru combaterea nivelului scăzut pe care aceștia îl ocupă pe piața muncii și a excluderii sociale potrivit Comisiei Europene.

Strategiile dezvoltate în această direcție implică: dezvoltarea aptitudinilor esențiale pentru integrarea pe o piața a muncii din ce în ce mai tehnologizată, oferirea de consultanță vocațională, încurajarea antreprenoriatului, promovarea oportunităților de lucru și training.

Educație antreprenorială, explorarea noilor tehnologii și module de orientare în carieră gratuită

În perioada august – noiembrie 2020, 450 de tineri au fost implicați într-un program intensiv de educație antreprenorială și noi tehnologii. Având susținerea echipelor de consilieri vocaționali care i-au ajutat să-și dezvolte aptitudinile esențiale pentru integrarea pe piața muncii sau pentru a-și porni propria afacere, dar și a profesioniștilor români, participanții au dezvoltat aptitudini și skill-uri esențiale pentru parcursul lor personal și profesional.

Aceștia au trecut săptămânal prin webinarii și workshop-uri intensive de antreprenoriat (modelul Business Canvas, public speaking, self-leadership, gândire critică, educație financiară), tehnologie (coding, gaming, inteligență artificială, realitate augmentată) și orientare în carieră (roluri in echipă, dezvoltarea aptitudinilor potrivite, job-urile în industriile tehnologice și creative).

“Educația reprezintă motorul fiecărei schimbări și ar trebui să se regăsească în mijlocul oricărei strategii naționale. De aceea, proiectul „Educație prin Antreprenoriat, Explorarea Noilor Tehnologii, Consiliere și Informare în Carieră în Județele Covasna, Harghita și Mureș!” , cuprinde un set de măsuri sincronizate care combină antreprenoriatul, noile tehnologii și consilierea și informarea în carieră, cu scopul de a livra excelență în educația tinerilor pentru creșterea bunăstării tuturor.

Proiectul își propune să devină unul scalabil la nivel regional și național cu impact major asupra dezvoltării societății în ansamblul ei și asupra pieței muncii și economiei românești de mâine. Un proiect național care să schimbe fața lumii educaționale actuale prin implementarea unor soluții și abordări pedagogice și educaționale inovative, tehnologice și sociale care să permit fixarea de competențe ale viitorului. Totul pentru a crește angajabilitatea generațiilor viitoare, adaptabilitatea acestora la o piață a muncii diferită și la profesii/meserii care acum nici măcar nu există.” – Tudorel Popescu, Project Manager

Liant între mediul educațional public, mediul educațional non-formal și piața muncii

În 2018, 82% dintre absolvenții din Uniunea Europeană s-au angajat, potrivit statisticii publicate de curand de Eurostat. Cu o rată de 71,6% înregistrată în același an, țara noastră se afla cu mai bine de zece procente sub media UE.

În România regiunile în care tinerii au perspective bune de angajare sunt în:

–          Regiunea Ilfov-București (rată de angajabilitate de 91,2%)

–          Regiunea Nord – Est (rată de angajabilitate de 80%)

–          Regiunea Nord – Vest (rată de angajabilitate de 73,4%)

La capătul opus se află:

–          Regiunea Centru (rată de angajabilitate de 51,8%)

–          Regiunea de Vest (rată de angajabilitate de 63,3%)

–          Regiunea de Sud-Vest (rată de angajabilitate de 65,6%)

Principalele motive pentru care tinerii nu reușesc să-și găsească un loc de muncă este dat pe de o parte de lipsa unei formări solide și a unei orientări potrivite a acestora către profesii ale viitorului, iar pe de altă parte lipsa de adaptare a companiilor regionale la dinamica și dezvoltarea tehnologică a piețelor de lucru.

„ Educație prin Antreprenoriat, Explorarea Noilor Tehnologii, Consiliere și Informare în Carieră în Județele Covasna, Harghita și Mureș! ” are ca misiune principală formarea tinerilor care se pot integra ușor pe piața muncii, având deja dobândite aptitudinile necesare într-o perioadă în care tehnologia cântărește din ce în ce mai mult.

Impactul acestei inițiative se va râsfrânge atât la nivelul publicului direct, dar și asupra mediului educațional public sau al mediului business: mediul universitar național va avea acces la profile mult mai bine conturate și antrenate pentru programele de studii pe care le oferă. Companiile naționale își cresc astfel șansa de a recruta tineri bine formați, orientați spre a avea o carieră de succes, iar rata de angajabilitate a tinerilor din aceste regiuni va crește.

„Educație prin Antreprenoriat, Explorarea Noilor Tehnologii, Consiliere și Informare în Carieră în Județele Covasna, Harghita și Mureș!” este un proiect dezvoltat și implementat de Fundația Grupului EDUCATIVA și finanțat de Secretariatului General al Guvernului României (SGG) prin Serviciul de Dezvoltare Comunitară. Mai multe informații despre acesta puteți găsi pe https://edison.club/antreprenoriat-tech

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *