Finala circuitului internaţional Grand Prix România 2023 începe astăzi la Alba Iulia

Şahiştii albaiulieni au obţinut 3 medalii la Campionatele Naţionale de şah rapid, blitz şi dezlegări de la Sebeş

Evenimentul principal al Festivalului Internaţional al României la şah, organizat de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba, finala circuitului internaţional Grand Prix România începe astăzi la Alba Iulia.

Dotat cu un fond total de premiere de 175.000 euro, circuitul Grand Prix România 2023 este cel mai important eveniment şahist de acest tip din Europa, constând în 5 etape de calificare având fiecare un fond de premiere de 30.000 euro şi finala, la care fondul de premiere este de 25.000 euro. Gazdă pentru a doua oară consecutiv a acestei finale va fi Hotelul Transilvania din Alba Iulia. În finală sunt calificaţi 16 şahişti din 4 ţări, România, Bulgaria, Ungaria şi Spania, care sunt repartizaţi în 4 grupe, ale căror meciuri se vor desfăşura luni între orele 9:30-12:00 şi 16:00-18:30.

Iată componenţa celor 4 grupe:

Grupa A: Cătălin Ardelean, Momchil Petkov (BUL), Radu Toma, Alessia Ciolacu

Grupa B: David Gavrilescu, Samuel Ghimpu, Ciprian Nanu, Ema Obadă

Grupa C: Mircea Pârligras, Gergely Kantor (HUN), Alexandru David, Cristian Şerban

Grupa D: Maksim Chigaev (ESP), Bogdan Deac, Adrian Sechereş, Constantin Lupulescu

Să remarcăm prezenţa la start a maestrului internaţional Adrian Sechereş, originar din Teiuş şi format la clubul municipal albaiulian de şah, care va avea ca adversari 3 mari maeştri internaţionali de mare valoare, printre care şi câştigătorul ediţiei din 2022, Bogdan Deac.

Primii 2 clasaţi din fiecare grupă se califică în faza meciurilor eliminatorii, care se vor desfăşura marţi după următorul program: 9:30-11:00 sferturi de finală, 11:00-12:30 semifinale, 15:30-17:00 finala.

Accesul spectatorilor în sala de joc este liber, iar meciurile vor putea fi urmărite şi live, comentatori fiind Andrada Popa şi Mihnea Costachi, şahistul albaiulian nereuşind să obţină în acest an calificarea în finală, el putând participa doar în 2 din cele 5 etape de calificare ale circuitului.

Aur şi argint pentru Mihnea Costachi, bronz pentru CSM Unirea Alba Iulia

Primele evenimente din cadrul Festivalului Internaţional al României la şah s-au desfăşurat la Sebeş, fiind găzduite de Hotelul Leul de Aur.

Tânărul maestru internaţional albaiulian Mihnea Costachi a avut o evoluţie excelentă obţinând titlul de campion naţional de seniori la blitz şi medalia de argint in proba de dezlegări chiar de Ziua Naţională a României. De asemenea echipa CSM Unirea Alba Iulia (Mihnea Costachi, Tudor Sfârlog, Răzvan Teodorescu şi Radu Ţâmpea) a obţinut în premieră o medalie naţională, clasându-se pe locul 3 în Campionatul Naţional de şah rapid pe echipe, după CSU ASE Bucureşti şi CS Universitatea de Vest Timişoara şi pe locul 5 în Campionatul Naţional de blitz pe echipe, după CSU ASE Bucureşti, CS Dinamo Bucureşti, CS Universitatea de Vest Timişoara şi SCM Gloria Buzău. În proba de şah rapid albaiulienii au câştigat 6 meciuri, au terminat la egalitate cu a doua clasată şi au pierdut un singur meci împotriva marii favorite a turneului, CSU ASE Bucureşti, o echipă care a avut în lot 5 mari maeştri internaţionali şi un maestru internaţional, în timp ce în proba de blitz au obţinut 4 victorii, un meci egal şi 4 înfrângeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *