Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: Mii de oameni sunt așteptați la sfârșitul săptămânii la Sărbătoarea Libertății de la Blaj

Mii de oameni sunt așteptați, în 13 și 14 mai, la o nouă ediție a Sărbătorii Libertății de la Blaj, proiect cultural care este dedicat unuia dintre cele mai importante momente din istoria românilor: Adunarea Națională de la Blaj. Astfel, evenimentul se va desfășura pe Câmpia Libertății din Blaj, locul istoric unde a avut loc Adunarea Națională din 1848.

Prima zi va cuprinde un concert extraordinar pop-clasic Opera Grup Project alături de soliștii Geani Brad (bariton), Alexandru Pal (nai) și Georgeta Plută (soprană). Opera Group Project a luat naștere în toamna anului 2008 la inițiativa contrabasistului și tenorului Alexandru Mânzat. Componenții grupului sunt instrumentiști de mare valoare și cu mare experiență profesională, în mare parte membrii ai Orchestrei Operei Naționale Române din Cluj Napoca.

În program este inclus apoi un recital extraordinar al Fanfarei Transilvania junior, iar seara se va încheia cu o petrecere în aer liber „Retro Night Fever”.

A doua zi a sărbătorii este dedicată folclorului autentic și cuprinde un spectacol extraordinar susținut de Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal. Pe scenă vor urca artiști îndrăgiți de folclor printre care amintim pe Veta Biriș, Reta Rus, Marinela Baba, Dorina Narița, Roxana Reche, Bogdan Toma, Oana Bozga Pintea, Mirela Mănescu, Nicolae Plută, Floricica Moga, Ina Todoran, Adina Popa, Alexandra Băcilă, Iulia Schiau, Cristina Căpâlnean, Maria Uțiu, Daria Costea, Alina Cucui. De asemenea, în cadrul spectacolului vor evolua și grupurile tradiționale din Crăciunelu de Jos, Valea Lungă, Cergău, Sâncelenii și Biienii.

Pe tot parcursul zilei, FUN GIMN înseamnă o serie de activități pentru copiii prezenți la sărbătoare. Evenimentele de pe Câmpia Libertății de la Blaj vor fi prezentate de jurnalista Andreea Bogdan.

Sărbătoarea Libertății este organizată de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Blaj.

Sărbătoarea Libertății este deja un eveniment de tradiție și are loc pe Câmpia Libertății din Blaj, locul de desfășurare al Adunării Naționale din 3/15 mai – 5/ 17 mai 1848. Această adunare a românilor transilvăneni, în timpul Revoluției de la 1848, a fost momentul exprimării publice a revendicărilor naționale, politice, religioase și sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *