Coroană dentară din ceramică sau din zirconiu? Care sunt avantajele și dezavantajele?

Dinții afectați în mare parte de carii sau de traumatisme fizice au nevoie să fie reconstruiți de medicul stomatolog, apelând la coroane dentare. Acestea pot fi așezate pe pivoți construiți pe rădăcina tratată a dinților, ori pe implant. Cele mai noi modele de coroane și mai aproape de apectul natural al dintelui sunt cele din ceramică sau din zirconiu. Nu mulți pacienți știu însă pe care să le aleagă, dincolo de diferențele legate de preț. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune care sunt avantajele și care sunt dezavantajele acestor tipuri de coroane dentare.

„Coroanele de ceramică sunt folosite de mai bine de 60 de ani cu mare succes, având o durată mare de viață atât timp cât avem o igienă dentară corect realizată, mergem regulat la control stomatologic și nu avem vicii care să le afecteze. Mulți pacienți vor să aibă coroane dentare cât mai aproape de aspectul natural al dintelui, cu luciu și transparență, iar alegerea se face între trei variante de zirconiu.

  • Solid. Este utilizat în special pentru molari, în zonele laterale unde există o solicitare mare atunci când mâncăm.
  • Cu translucență ridicată. Poate fi utilizat atât pentru coroane pe cont propriu, cât și pentru punți cu maxim 3 elemente. Are o rezistență ridicată la forțe mecanice și un aspect natural.
  • Zirconiu stratificat. Este realizat după același principiu tehnologic precum ceramica – o capă de zirconiu acoperit cu strat estetic de ceramică”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Avantajele coroanelor de ceramică

„Coroanele din ceramică sunt durabile și se pot utiliza în aproape orice situație. Au o durată mare de viață în condiții bune de întreținere, cu un aspect foarte plăcut, mai ales în primii ani de la montare. Se pot utiliza chiar și atunci când vine vorba despre punți mai mari, adică pe mai mulți dinți alăturați, și au o precizie mare. Asta înseamnă că se pot atașa elemente speciale de agregare, lucru care nu este valabil și în cazul coroanelor din zirconiu”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Dezavantajele coanelor de ceramică

„Pentru producția coroanelor de ceramică trebuie să se mascheze, mai întâi, capa metalică, folosind ceramică opacă. Apoi, chiar dacă avem o depunere stratificată a componentei estetice (ceramica), un rezultat perfect este greu de obținut. În plus, lumina nu trece prin metal, în comparație cu dintele natural, al cărui smalț are traslucență. Apoi, în timp, din cauza înaintării în vârstă, țesuturile moi se retrag, apare retracția gingivală, și, prin urmare, ni se dezvăluie marginea metalică a coroanei, ceea ce este inestetic. Apare, totodată, fenomenul de metaloză, mai exact colorarea gingiei din cauza contactului cu metalul, pe care rușim, totuși, să îl oprim prin îndepărtarea factorului cauzator, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Avantajele coroanelor din zirconiu

„Coroanele din zirconiu se realizează apelând la o tehnică precisă și facilă de amprentare, prin scanare intraorală. Scăpăm astfel de amprentarea clasică, dificilă mai ales în cazul pacienților cu reflex de vomă accentuat. De aici rezultă și adaptarea excelentă a coroanei la preparație. Au o biocompatibilitate foarte bună, și anume țesuturile moi se comportă bine în relație cu zirconiul, fără să mai apară fenomenul de colorare al gingiei.

Acest tip de coroane sunt recomandate în special pacienților alergici la ceramică, întrucât zirconiul nu provoacă alergii. Totodată, coroanele din zirconiu au rezistență la forțe mari, și sunt ideale pentru pacienții cu bruxism (care își scrâșnesc dinții). Coroanele din zirconiu au un aspect foarte plăcut și nu provoacă sensibilitate în cazul dinților vitali de sub coroane. Este o lucrare ce nu necesită mascarea metalului și, în consecință, dacă apar retracții gingivale și se dezvăluie marginea coroanei, nu este atât de evident sau deranjant”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *