Obezitatea infantilă a devenit o problemă gravă la nivel mondial. Ce trebuie să facem dacă avem un copil care ia în greutate!

Obezitatea infantilă este una dintre cele mai presante probleme de sănătate publică la nivel mondial. Incidența cazurilor de obezitate în rândul copiilor crește cu o viteză alarmantă, în special în țările cu venituri mici, estimându-se că, în acest ritm, în 2050, jumătate din populația globului va fi obeză. Medicul Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, ne explică care sunt cauzele, la ce complicații poate duce obezitatea la copii și cum am putea să o prevenim.

„Ratele estimate de prevalență a supraponderalității și a obezității la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani sunt de până la 65% în insulele Pacificului, 39% în Statele Unite și până la 31% în țările europene.

Obezitatea la copii devine astfel un obstacol în calea dezvoltării capitalului uman la nivel mondial. În timp, poate ajunge să cauzeze deficiențe de educație, ceea ce pe viitor va afecta inclusiv piața muncii și întreaga societate. Din păcate, în prezent trăim într-un mediu caracterizat ca fiind din ce în ce mai „obezogen”.

Obezitatea trebuie combătută încă din primii ani de viață prin politici publice de sănătate implementate la nivel global”, declară medicul chirurg Mihai Ionescu.

Ce înseamnă obezitatea infantilă?

„Nu toți copiii care au kilograme în plus sunt supraponderali. Unii copii sunt, pur și simplu, mai dezvoltați decât media. În plus, copiii au diferite cantități de grăsime corporală în diferitele stadii de dezvoltare. Așadar, nu se poate pune un diagnostic de obezitate doar privind un copil. Indicele de masă corporală, un calcul al greutății în raport cu înălțimea, stabilește gradul de obezitate. Medicul este cel care poate folosi diagrame de creștere, indicele de masă corporală și, dacă este necesar, alte teste pentru a vă ajuta să aflați dacă greutatea copilului dumneavoastră ar putea pune probleme în ceea ce privește starea de sănătate”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.

Când să apelezi la medic?

„Atunci când sunteți îngrijorat pentru că un copil ia prea mult în greutate, primul pas este să discutați cu medicul lui. El va lua în considerare istoricul de creștere și dezvoltare al copilului, istoricul familiei în ceea ce privește greutatea și poziția celui mic în diagramele de creștere. Astfel, va putea determina dacă greutatea copilului a depășit pragul permis”, este recomandarea medicului chirurg Mihai Ionescu.

Cauze ale obezității infantile

Așa cum este de așteptat, stilul de viață este principala cauză a obezității infantile. Vorbim aici despre prea puțină activitate fizică și prea multe calorii consumate din alimente și băuturi. Totodată însă și factorii genetici și hormonali ar putea juca un rol important.

Factori de risc

Mulți factori, care lucrează de obicei în combinație, cresc riscul copilului de a deveni supraponderal:

„Dietă

Consumul regulat de alimente bogate în calorii, cum ar fi fast-food, produse de patiserie și gustări nesănătoase din supermarket, poate determina copilul să ia în greutate mai mult decât este cazul. Dulciurile pot provoca, de asemenea, creșterea în greutate și tot mai multe dovezi indică că băuturile dulci, inclusiv sucurile de fructe, reprezintă o cauză a obezității.

Lipsa de activitate fizică

Copiii care nu fac multă mișcare au șanse mai mari să ia excesiv în greutate, deoarece nu ard atât de multe calorii. Activitățile preponderent sedentare, cum ar fi uitatul la televizor sau jocurile pe calculator, contribuie de asemenea la apariția acestei probleme. E important totodată să știm că la tv, reclamele sunt adesea pentru alimente nesănătoase.

Istoric familial

Dacă un copil provine dintr-o familie cu persoane supraponderale, este mai predispus la obezitate. Acest lucru este valabil mai ales într-un mediu în care alimentele bogate în calorii sunt întotdeauna la îndemâna lui și activitatea fizică nu este încurajată.

Factori psihologici

Stresul de zi cu zi, parental și familial poate crește riscul de obezitate infantilă. Unii copii mănâncă în exces pentru a face față problemelor sau pentru a face față emoțiilor, cum ar fi stresul, sau pentru a lupta cu plictiseala. Părinții lor ar putea avea tendințe similare.

Factori socioeconomici

Oamenii din unele comunități au resurse limitate și acces limitat la supermarketuri. Drept urmare, ei tind să cumpere alimente care nu se strică repede, cum ar fi conserve, mâncăruri congelate semipreparate, biscuiți și tot felul de alte dulciuri/snacks-uri. De asemenea, oamenii care locuiesc în zone cu venituri mai mici ar putea să nu aibă acces la un loc sigur pentru a face mișcare.

Anumite medicamente

Unele medicamente eliberate pe bază de rețetă pot crește riscul de a dezvolta obezitate.

Obezitatea infantilă cauzează adesea complicații în bunăstarea fizică, socială și emoțională a copilului”, declară Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității.

Posibile complicații

Complicațiile la nivel fizic ale obezității infantile pot include:

„Diabet de tip 2

Această afecțiune cronică afectează din ce în ce mai mulți copii, iar obezitatea și stilul de viață sedentar cresc semnificativ riscul de apariție a diabetului de tip 2.

Colesterol ridicat și hipertensiune arterială

O dietă nesănătoasă poate determina copilul să dezvolte una sau chiar ambele afecțiuni. Ele se dezvoltă în timp, fiind posibil să ducă la infarct miocardic sau accident vascular cerebral mai târziu în viață.

Dureri articulare

Greutatea suplimentară provoacă presiune pe zona șoldurilor, genunchilor și spatelui. De aceea, copilul se poate confrunta cu dureri.

Probleme de respirație

Astmul apare mai frecvent la copiii supraponderali. Acești copii au, de asemenea, mai multe șanse de a dezvolta apnee în somn, o tulburare potențial gravă ce se caracterizează prin pauze respiratorii în timpul somnului care se repetă frecvent

Boala ficatului gras non-alcoolic

Această tulburare, care de obicei nu provoacă simptome, determină acumularea de depozite de grăsime în ficat. Poate duce la cicatrici și leziuni hepatice.

Complicații sociale și emoționale

Copiii care suferă de obezitate se pot confrunta cu tachinări sau chiar agresiune din partea colegilor. Acest lucru poate duce la pierderea a stimei de sine. Crește astfel riscul de depresie și anxietate”, continuă Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității.

Modalități de prevenție

Pentru a preveni creșterea în greutate a copilului dumneavoastră, medicul Mihai Ionescu recomandă:

„Dați un exemplu bun. Faceți din alimentația sănătoasă și activitatea fizică regulată un obicei în familie. Toată lumea va beneficia de avantaje și nimeni nu se va simți vizat.

Puneți la dispoziția lui gustări sănătoase. Spre exemplu, fructe cu iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, felii de morcovi cu hummus sau cereale integrale cu lapte cu conținut scăzut de grăsimi.

Învățați-l cu alimente noi și sănătoase. Nu vă descurajați dacă copilului dumneavoastră nu îi place imediat un aliment nou sănătos. Spre exemplu, broccoli. De obicei, este nevoie de mai multe expuneri la un astfel de aliment pentru ca cel mic să ajunge să îl accepte. Fiți perseverenți!

Fără recompense alimentare. A promite copilului bomboane sau dulciuri pentru un comportament bun nu este niciodată o idee bună.

Asigurați-vă că copilul dumneavoastră doarme suficient. Unele studii indică faptul că prea puțin somn poate crește riscul de obezitate. Lipsa de somn poate provoca dezechilibre hormonale care duc la creșterea apetitului.

De asemenea, asigurați-vă că duceți copilul la medic, la un control de rutină, cel puțin o dată pe an. În timpul acestor vizite, medicul măsoară înălțimea și greutatea copilului și îi calculează indicele de masă corporală. O creștere semnificativă a acestui IMC poate fi un semn că copilul este expus riscului de a deveni supraponderal”, încheie medicul chirurg Mihai Ionescu.

Mihai Ionescu este medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, membru în Colegiul Medicilor din România, Societatea de Chirurgie, Asociația Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE) Asociația Europeană de Chirurgie Endoscopică (EAES) și în Consiliul Medical General (GMC-UK). Actualmente el conduce departamentul de chirurgie generală și metabolică al spitalului Medicover Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *