MedLife: Procentul probelor cu noua tulpină Omicron a urcat la 100%

MedLife: Din cele peste 400 de probe secvențiate de la începutul valului 5, pe lotul studiat în ultima săptămână, procentul probelor cu noua tulpină Omicron a urcat la 100%. Doar 3 cazuri au fost identificate cu subvarianta BA.2 pe lotul curent de studiu

Varianta BA.2 pare să aibă o rată lentă de răspândire în România, iar varianta Delta pare să piardă teren. Sunt șanse destul de mari ca din a doua jumătate a lunii februarie să asistăm la o scădere constantă a numărului de cazuri, iar valul 5 să se încheie în această primăvară”

  • În urma secvențierii unui nou lot de 94 de probe, toate probele au fost identificate cu tulpina Omicron, iar în cazul a 3 probe a fost identificată subvarianta BA.2 a noii tulpini. Nu au fost identificate probe cu tulpina Delta.
  • În interval de două săptămâni, numărul de cazuri cu noua subvariantă BA.2 a evoluat de la 2 la 3 cazuri pe loturile de studiu MedLife.
  • MedLife va monitoriza în perioada următoare dacă persoanele care s-au infectat cu Omicron ar putea să treacă din nou prin boală în urma infectării cu tulpina Delta sau cu o subvariantă a tulpinii Omicron.
  • Dat fiind numărul mare de îmbolnăviri cu Delta și Omicron din ultima perioadă, sunt șanse ca România să fi atins imunitatea de turmă. În acest sens, MedLife va lansa un nou studiu pentru a determina câți români au trecut prin boală.
  • Sunt zece săptămâni de când MedLife monitorizează constant evoluția tulpinii Omicron în România. De la debutul valului 5, MedLife a secvențiat 415 probe și a realizat prescreening pentru 806 probe provenite din cele mai importante orașe la nivel național. Compania continuă procesul de monitorizare pentru a urmări evoluția pandemiei.

București, 8 februarie 2022:MedLife continuă studiul de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2 în vederea identificării cazurilor de infectare cu subvarianta BA.2, despre care specialiștii spun că este posibil să fie mai contagioasă decât varianta principală a tulpinii Omicron (BA.1). Deocamdată această subvariantă pare să aibă o rată lentă de răspândire pe teritoriul țării noastre. Astfel, din cele 94 de probe secvențiate, toate au fost identificate cu Omicron, în cazul a 3 probe fiind identificată subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron. Față de ultimul lot secvențiat în urmă cu 2 săptămâni, numărul de cazuri cu noua subvariantă BA.2 a crescut de la 2 la 3. Pe lotul studiat în această etapă nu au fost identificate probe cu tulpina Delta.

Probele secvențiate provin din București, Brăila, Bacău, Constanța, Galați, Ialomița, Iași, Piatra Neamț, Pitești, Ploiești și Târgoviște. Potrivit raportului, probele depistate cu subvarianta BA.2 provin din București (2) și Bacău (1).

Deși această nouă subvariantă este în atenția unui număr tot mai mare de țări și chiar a devenit dominantă în Danemarca sau câteva regiuni din India, în România pare să aibă o evoluție lentă, cel puțin acest lucru se observă pe loturile noastre de studiu în acest moment. Astfel, dacă în urmă cu 2 săptămâni am identificat 2 cazuri, pe lotul studiat în această săptămână am identificat 3 cazuri cu subvarinta BA.2. Următoarele 2 săptămâni vor fi foarte importante, iar dacă ritmul de răspândire a noii variante se va păstra în aceiași parametri, atunci sunt șase mari ca traiectoria prognozată de către autorități cu privire la evoluția valului 5 să rămână în vigoare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonatorul studiului de secvențiere realizat de MedLife.

O schimbare de ritm în ceea ce privește răspândirea subvariantei BA.2 ar putea prelungi valul 5 al pandemiei și în România

Până în prezent, autoritățile române au raportat 49 cazuri cu subvarianta BA.2 din 1487 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron.

Așa cum arată și datele obținute în această etapă a studiului de secvențiere desfășurat de MedLife, varianta BA.1 este, în continuare, dominantă pe teritoriul României. De altfel, explozia numărului de cazuri de COVID confirmate în ultima perioadă a fost determinată de evoluția în dinamică a răspândirii variantei inițiale a tulpinii Omicron (BA.1). S-a observat că, din momentul în care, în urma evaluărilor pre-screening făcute de MedLife, au fost identificate ca fiind suspecte de Omicron 33% din cazurile pozitive analizate de MedLife (20 – 31.12.2021), numărul cazurilor confirmate pozitiv a început să se dubleze de la o săptămână la alta. Astfel, în data de 18 ianuarie au fost înregistrate de 10 ori mai multe cazuri (16,760) comparativ cu ce s-a înregistrat la finalul anului 2021 (1668 de cazuri pozitive).

Având în vedere datele disponibile momentan, care arată o răspândire lentă a subvariantei BA.2 în România, specialiștii estimează că, cel mai probabil, numărul cazurilor COVID-19 pozitive se va stabiliza în perioada următoare, pentru ca mai apoi să scadă treptat. În situația unui scenariu pesimist, în care subvarianta BA.2 ar putea să prindă avânt sau în cazul în care persoanele infectate cu Omicron se vor putea infecta cu tulpina Delta, sunt șanse ca valul 5 al pandemiei să se prelungească.

Dacă ne raportăm la varianta inițială Omicron, BA.1, dată fiind dinamica din ultima perioadă, cel mai probabil că ne apropiem de vârful acestui val.

Totodată, până în luna martie ne dorim să avem o perspectivă cât mai clară a numărului de români trecuți prin infecție cu virusul SARS-CoV-2. Este cunoscut faptul că România a testat mai puțin decât alte țări din nordul și vestul Europei, așadar ne așteptăm ca numărul persoanelor trecute prin boală să fie mult mai mare decât cel raportat oficial. Noul studiu MedLife va măsura, cu o marjă de eroare de +-5%, câți dintre locuitorii României au trecut sau vor trece prin boală”, a declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO MedLife Group.


***

Despre Sistemul Medical MedLife:

Sistemul Medical MedLife a pornit acum aproape trei decenii, s-a dezvoltat sănătos și a devenit cel mai mare furnizor de servicii medicale private din România. Antreprenorii români, care au pus bazele acestei companii, au investit și s-au implicat pentru a aduce schimbare în sistemul de sănătate românesc, au crezut în inovație și au îndrăznit să țintească cât mai sus, pentru a oferi pacienților români calitate, profesionalism, grijă și respect pentru nevoile lor.

Compania operează cea mai extinsă reţea de clinici, una din marile reţele de laboratoare medicale, spitale generale şi specializate şi are cea mai mare baza de clienţi corporate pentru Pachete de Prevenţie în Sănătate din ţară. Este, de asemenea, din punct de vedere al vânzărilor, unul dintre cei mai mari jucători de servicii medicale private din Europa Centrală și de Est.

Grupul MedLife are un istoric de succes în ceea ce privește atât creșterea organică, cât și creșterea prin achiziții. Echipa sa puternică si experimentată de management a fost capabilă să creeze și să gestioneze aceste oportunități de creștere, dobândind cunoștințe și experiență valoroase, care să îi permită găsirea celei mai bune căi pentru continuarea cu succes a extinderii.

Fiind o companie românească cu tradiție, MedLife a ales să se listeze la Bursa din România, fiind un model al listărilor pe piața locală de capital. A deschis orizonturi, iar prin guvernanța corporativă pe care o are implementată, a inspirat și alte companii locale spre a porni pe acest drum și a ajuta la dezvoltarea capitalului românesc și a economiei. Acțiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzacționare pe piața reglementată la vedere administrată de Bursa de Valori București, Categoria Premium, având simbolul de tranzacționare ″M″.

În perioada de pandemie MedLife a reușit să joace un rol esențial în societate și să capete un statut de lider în monitorizarea pandemiei prin implicarea activă în zona de cercetare.

Compania continuă să investească în proiecte cu impact asupra comunității locale în tehnologie și infrastructură. Creează locuri de muncă și dezvoltă un ecosistem care contribuie la dezvoltarea și menținerea unei Românii sănătoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *