Patria recunoscătoare – ceremonii de omagiere a participanților la Marea Unire desfășurate simultan în toate localitățile din județul Alba

Reprezentanții administrațiilor locale din municipiile, orașele și comunele din județul Alba au desfășurat, vineri, o acțiune de omagiere a participanților la Marea Unire din 1918, în fiecare localitate clopotele fiind trase de 102 ori și fiind depuse jerbe de flori.
Proiectul „Patria recunoscătoare” a fost inițiat în anul 2018 de Consiliul Județean Alba în colaborare cu unitățile administrativ teritoriale din județ, în semn de respect faţă de reprezentanții cercurilor electorale, breslelor, reuniunilor, cultelor bisericești, gărzilor naționale, presei și românilor de rând convocați pentru Adunarea din 1 Decembrie 1918. Pentru omagierea celor care au înfăptuit Unirea au fost realizate pentru fiecare unitate administrativ teritorială plăci din alamă cu numele reprezentanților cercurilor electorale, reprezentanților bisericilor, ai societății civile, sistemului de învățământ, reuniunilor de meseriași, de pe teritoriul fiecărei localități, care au fost desemnați să participe la 1 Decembrie 1918, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, locul unde s-a hotărât Marea Unire.
Aceste plăci, care se regăsesc în fiecare unitate administrativ teritorială din județul Alba, constituie un monument amplu care se întregește la Sala Unirii prin două plăci de mari dimensiuni. Pe aceste plăți sunt scrise numele tuturor delegaților transilvăneni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918.
Ceremonialul de dezvelire a acestor plăci omagiale a avut loc în 20 noiembrie 2018, data la care s-au împlinit 100 de ani de la momentul în care Consiliul Național Român Central a anunțat convocarea la Alba Iulia.
În 2020, proiectul „Patria recunoscătoare” a cuprins, vineri, 20 noiembrie 2020, o acțiune comemorativă desfășurată simultan în toate municipiile, orașele și comunele din județ. La ora 16:00, în toate bisericile din județ clopotele au bătut de 102 de ori cinstind Marea Unirea, iar la plăcile cu numele participanților la Marea Adunare Națională au fost depuse jerbe de flori.

Fotografii din cadrul acestor acțiuni desfășurate în localitățile județului Alba puteți descărca de pe pagina de Facebook dedicată acestui proiect:
https://www.facebook.com/patria.recunoscatoare.505

Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” și în colaborare cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” și Teatrul de Păpuși „Prichindel” organizează și în acest an o serie de activități culturale incluse în programul de la Alba Iulia dedicat Zilei Naționale a României. Manifestările se desfășoară fără public, cu respectarea celor mai stricte măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2, și sunt organizate în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia și Instituția Prefectului Alba. Sub genericul „Ziua Națională în casa fiecărui român”, evenimentele sunt transmisă LIVE pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba și pe paginile celorlalte instituții organizatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *