Directorii de şcoli din Alba au participat la şedinţa de organizare

Astăzi, 7 septembrie 2021,în amfiteatrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, s-a desfășurat ședința de lucru a Inspectoratului Școlar Județean Alba cu directorii unităților de învățământ din județul Alba. Pe ordinea de zi s-au aflat aspecte organizatorice legate de începutul anului școlar 2021-2022.

Conducerea ISJ Alba, dnul inspector școlar general, prof. Cornel Stelian Sandu, a prezentat Ordinul comun 5196/1756 din 03.06.2021 -al ministrului educației și al ministrului sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, publicat în MO nr. 848/06.09.2021. Au fost menționate principalele măsuri care trebuie aplicate la nivelul instituțiilor de învățământ începând cu 13 septembrie 2021. De asemenea, a fost menționat faptul că festivitățile de început de an se vor desfășura cu respectarea măsurilor menționate, în curtea școlii, eventual, pe cicluri de învățământ, acolo unde spațiul o impune sau chiar on-line.Pentru asigurarea respectării acestor măsuri, la nivelul fiecărei unități de învățământ a fost desemnată o persoană de contact în legătură permanentă cu DSP Alba.

Dna inspector școlar general adjunct, prof. Elena Ignat, a prezentat Ordinul 5195 privind modificarea și completarea anexei la Ordinul ministrului educației nr. 4597/2021 pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat publicat în MO nr. 848/06.09.2021. Au fost discutate aspecte privind mobilitatea personalului didactic, menționându-se că județul Alba ocupă primul loc pe țară la gradul de ocupare a posturilor didactice cu personal calificat, doar 14% din posturi sunt în acest moment neocupate. Date privind etapele de mobilitate sunt disponibile pe site-ul www.isjalba.ro .

Dnul inspector general adjunct, prof. Dan Ioan Cherecheș, a prezentat situația admiterii la liceu pentru anul școlar 2021-2022, județul Alba fiind pe primul loc pe țară la gradul de ocupare a locurilor din clasa a IX-a (doar 23 de locuri neocupate). Au fost prezentate și aspecte legate de organizarea foarte eficientă a examenelor naționale, procentul de promovare fiind peste media națională, atât la Evaluare Națională, cât și la examenul de bacalaureat. Printre prioritățile ISJ Alba se numără și promovarea învățământului profesional dual, în acest sens fiind propuse acțiuni de promovare a acestei forme de învățământ. În aceeași măsură, a fost solicitat sprijinul directorilor pentru susținerea activităților derulate prin cele trei proiecte europene „A doua șansă” în care inspectoratul este partener sau beneficiar, „FUTURE – educație prin programe de a doua șansă pentru un viitor mai bun ID 136179”, ”INSIST Incă o șansă la educație” ID 132172 și ”ADS pentru copiii si tinerii din ALBA” ID 133542, din nevoia de a oferi celor care au abandonat școala o șansă la educație.

Conducerea IȘJ Alba urează tuturor cadrelor didactice un an școlar cu împliniri profesionale!

Biroul de presă,

Purtător de cuvânt al ISJ Alba,

Insp. Gabriela Gâlea                                                                   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *