Ion Agârbiceanu, omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Sâmbătă, 12 septembrie 2021, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, îl vor omagia pe scriitorul Ion Agârbiceanu la 139 de ani de la naștere. Activitățile menite să aducă în atenția publică viața și opera marelui scriitor se vor desfășura după următorul program:

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba – Facebook

Ora: 9:00 -18:00

– Medalion literar: Ion Agârbiceanu

– Recomandare carte adulți: Opere, autor Ion Agârbiceanu

  • Recomandare carte copii: File din cartea naturii, autor Ion Agârbiceanu

– Citatul zilei

– Știați că…?

-Expoziție de carte: Ion Agârbiceanu în colecțiile bibliotecii

– Ai vizionat filmul „Nunta de piatră”? Îți recomandăm cartea „Fefeleaga” de Ion Agârbiceanu!

  • Clubul de lectură al seniorilor – Pe urmele lui Ion Agârbiceanu

– Memoria locului: Expoziția Muzeală „Fefeleaga” de la Bucium Șasa

-Bibliovaliza

Începând cu ora 12:00 va avea loc un moment solemn de depunere a unei jerbe de flori, la bustul scriitorului Ion Agârbiceanu de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia.

Ion Agârbiceanu s-a născut la 12 septembrie 1882, la Cenade, nu departe de Blajul în care va studia cu un corp profesoral de elită. Primele încercări literare sunt câteva poezii publicate în ziarul Unirea de la Blaj, în anul 1891. După desăvârșirea studiilor la Blaj și la Budapesta se întoarce la Mitropolia din Blaj de unde cere să slujească în parohia Bucium Șasa, din Munții Apuseni. Aici va găsi inspirația pentru majoritatea scrierilor sale. După intrarea României în război, Agârbiceanu se refugiază la Râmnicu- Vâlcea iar spre finalul anului 1916 se întoatce în Transilvania și preia parohia din Orlat. În anul 1919, Ion Agârbiceanu se stabilește la Cluj. Urmează o perioadă prolifică pentru scriitor, în care publică foarte mult,  atât proză cât și publicistică. În anul 1955, Ion Agârbiceanu devine membru de onoare al Academiei Române iar la 28 mai 1963 se stinge din viață la Cluj Napoca. În memoria marelui prozator român, e Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, a fost ridicat un bust, opera a sculptorului Ioan Irimescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *