Blajul – pe urmele Papei Francisc. Doi ani de la vizita Suveranului Pontif în România

Evenimente organizate cu ocazia aniversării a doi ani de la vizita istorică

a Sfântului Părinte la Blaj 2019 – 2021

Aniversarea a doi ani de la vizita istorică a Papei Francisc la Blaj este marcată de mai multe evenimente de ordin spiritual, social, universitar și mediatic, organizate în Mica Romă de Biserica Română Unită cu Roma, Greco – Catolică: celebrări liturgice, lansarea albumului foto „Mică Romă, Papa te salută!”, Simpozionul Internațional „Să mergem împreună: universalitate și incluziune. Doi ani de la Vizita Papei Francisc la Blaj” și Prima Sfântă Împărtășanie Solemnă a copiilor la biserica din cartierul Barbu Lăutaru, vizitată de Sfântul Părinte în data de 2 iunie 2019.

Prin organizarea acestor manifestări, Biserica Blajului continuă să pășească pe urmele Papei Francisc, răspunzând cu bucurie la chemarea Sfântului Părinte: „să mergem împreună”. Amintim că această vizită apostolică a adus la Blaj în urmă cu doi ani peste 100.000 de pelerini din toate colțurile țării.

Miercuri 2 iunie 2021, cu prilejul Sărbătorii Fericiților Episcopi Martiri Greco–Catolici Români, se va oficia începând cu ora 10:00 Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj. Celebrarea va fi animată de Corul „Catolica” din Brașov, care a însuflețit prin cântare acea istorică celebrare din 2 iunie 2019 pe Câmpia Libertății. Credincioșii care nu vor putea participa fizic, se pot uni în rugăciune urmărind transmisiunea în direct pe canalele media deja cunoscute: TVR 3, Maria TV și pe canalul de YouTube al Radio Blaj. La finalul Sfintei Liturghii va avea loc prezentarea albumului foto „Mică Romă, Papa te salută!”, care celebrează în imagini vizita Sfântului Părinte. Tot cu acest prilej, prof. dr. Ciprian Ghişa de la Universitatea „Babeș- Bolyai”, va evoca relevanța acestei vizite pontificale pentru Blaj și pentru România.

În zilele de 9 și 10 iunie 2021, Arhiepiscopia Majoră a Bisericii Române Unite, în colaborare cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, organizează Simpozionul Internațional: „Să mergem împreună: universalitate și incluziune. Doi ani de la Vizita Papei Francisc la Blaj”. În cadrul acestui eveniment academic, teologi și istorici din diferite țări vor dezbate implicațiile teologice, istorice, ecumenice, diplomatice și de incluziune socială ale primei vizite a unui Pontif al Romei la Blaj. Acest Simpozion se bucură de înaltul patronaj al Cardinalului Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, și se va desfășura în modalitate on-line.

Duminică 13 iunie 2021 de la ora 11:00, la biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei și Fericitul Episcop Ioan Suciu”, devenită punct central al comunității romilor din cartierul Barbu Lăutaru, va avea loc o celebrare liturgică în cadrul căreia 14 copii vor primi Prima Sfântă Împărtășanie Solemnă. Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar, va celebra Sfânta Liturghie, alături de alți clerici invitați. Împreună cu celebranții se vor uni în rugăciune familiile copilașilor, dar și invitați din administrația județeană și locală, binefăcători și colaboratori care s-au îngrijit de ridicarea acestui lăcaș.

Data de 2 iunie 2019 rămâne întipărită în inimile românilor. Biserica Română Unită l-a primit cu dragoste pe Urmașul Sfântului Petru și a trăit un eveniment unic și mult așteptat: beatificarea celor șapte Episcopi Martiri Greco-Catolici pe Câmpia Libertății. Această celebrare a fost urmată de întâlnirea Sfântului Părinte Papa Francisc cu comunitatea romilor din cartierul Barbu Lăutaru, unde a reafirmat grija Bisericii Catolice față de periferiile existențiale ale societății noastre.

Biroul de presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *