Până la 20 mai, Fondul YouthBank de 20.000 lei este la dispoziția liceenilor care studiază în Alba Iulia și vor să se implice în comunitate

Fundația Comunitară a lansat astăzi, prin programul YouthBank, o nouă rundă de finanțare a proiectelor de implicare civică a liceenilor, o rundă ce s-ar fi vrut lansată anul trecut, dar care a fost amânată din cauza crizei sanitare. Din fondul de finanțare de 20.000 lei vor fi acordate granturi tinerilor cu inițiativă în comunitate, care studiază în liceele din Alba Iulia.

Până la 20 mai 2021, ora 23.59, liceenii ce studiază în Alba Iulia pot trimite pe adresa yb@fundatiacomunitaraalba.ro propunerile de proiecte pe care vor să le inițieze. Pentru a aplica la această rundă de finanțare a programului:

► liceenii trebuie să facă parte dintr-o echipă de minimum 3 persoane;

► proiectele propuse trebuie să se desfășoare în aria geografică a județului Alba și să respecte cadrul legal generat de contextul crizei sanitare;

► proiectele propuse trebuie să raspundă unor nevoi identificate la nivelul comunității și pot acoperi orice domeniu, de la educație la orientarea în carieră, sănătate, sport, schimbarea mentalității, cultură, mediu și ecologie, social, voluntariat etc.;

► suma solicitată poate fi de minimum 2.000 lei și maximum 3.000 lei pentru un proiect;

► proiectele trebuie să poată fi implementate în perioada 14 iunie – 14 iulie 2021.

Ghidul de finanțare și formularul de aplicare pot fi descărcate de pe link-ul: https://rb.gy/c0zzao

Evenimentul de lansare a fost organizat online și prezentat chiar de echipa voluntarilor YouthBank din cadrul fundației, formată din adolescenții care gestionează de fapt programul. A fost un moment important pentru cei 12 voluntari YouthBank, tineri care se implică activ în dezvoltarea comunității: Andrei Apolzan, Andreea Beldean, Ionela Beldean, Andreea Belei, Tudor Cojan, Izabela Costea, David Dăian, Raluca Groza, Denisa Lascu, Cristina Olar, Emanuela Șarlea și Bianca Timariu, coordonați de Luminița Moldovan.

În cadrul programului, Fundația Comunitară are ca parteneri principali Municipiul Alba Iulia, Ancău Company, Apa CTTA și Porterom, ca susținători Casa de Cultură a Studenților, GIRO, Deko Team Design, Marani Star și Vair Auto Ro, iar ca parteneri logistici Tipo-Rex, Societatea de Transport Public și Impact Design.

La eveniment au participat reprezentanți ai partenerilor programului și ai Inspectoratului Școlar al Județului Alba, vorbitorii exprimându-și aprecierea pentru ceea ce înseamnă YouthBank, echipa de voluntari, adolescenții implicați în proiecte și care dezvoltă comunitatea.

“Am susținut dintotdeauna implicarea generației tinere în comunitate. Dar înainte să avem pretenția de la tinerii noștri să schimbe societatea, trebuie să facem noi mai întâi ceea ce trebuie pentru ei. Să le acordăm încredere, resurse de învățare și resurse materiale. Sunt partenerii noștri în schimbarea în bine” – Gabriel Codru Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

”YouthBank înseamnă un deschizător de drumuri, inspirație în viața de după liceu și un ajutor în relaționarea cu persoanele din comunitate.” – Tudor Cojan, de cinci ani voluntar YB.

”Pentru mine programul YouthBank a reprezentat modul prin care am învățat cum să-mi înfrâng teama de a vorbi în public, cum să realizez un proiect de lungă durată și nu în ultimul rând m-a făcut să înțeleg că doar prin implicarea mea pot ajuta comunitatea să progreseze pe termen lung.” – Andrei Apolzan, de patru ani voluntar YB.

”Pentru mine YouthBank înseamnă o bună oportunitate de a mă dezvolta pe plan personal, dar și ocazia de a ajuta la dezvoltarea comunității prin tineri” – Ionela Beldean, de patru ani voluntar YB.

”YouthBank nu este pentru mine doar un program și un loc unde învăț, râd, muncesc, ci este cel mai bun loc unde îți poți petrece timpul, cu oameni care au interese comune și țeluri mărețe. YouthBank este o familie!” – David Daian, de patru ani voluntar YB.

“Pentru mine e mult mai mult decât un simplu program de voluntariat. Înseamnă o schimbare în viața mea, în modul cum îmi privesc comunitatea. Am cunoscut oameni minunați, am aflat ce comunitate minunată am. Pentru mine, YouthBank a devenit o parte din viața și sufletul meu” – Emanuela Șarlea, de patru ani voluntar YB.

”Ceea ce fac adolescenții noștri este extraordinar. Pentru că își pun timpul, energia și ambiția în slujba colegilor lor de generație și a comunității.” – Luminița Moldovan, coordonator program.

”YouthBank este locul în care energia, iniţiativele şi creativitatea tinerilor sunt încurajate, le permite acestora să se implice în activități  şi să ia decizii în comunităţile în care trăiesc. Prin acest program Alba câștigă tineri mai buni, cu o mentalitate adecvată, lideri în generația lor și, cel mai probabil, lideri ai comunității de mâine.” – Dorin Sava, director executiv Fundația Comunitară.

YouthBank Alba este cel mai longeviv program YB din România, ce funcționează neîntrerupt din anul 2009. La Galele Anuale ale Voluntarilor din Alba, YouthBank a fost desemnat cel mai bun program de voluntariat în educaţie din județ, ca o recunoaștere a rezultatelor sale și a schimbării pe care o produce în rândul generației tinere și comunității, o confirmare în plus că Fundația Comunitară este o excelentă şcoală de dezvoltare personală pentru tineri. La nivel național, YouthBank a obținut premii importante la Gala Societății Civile și Gala Premiilor în Educație.

Demarat în anii ’90 în Irlanda de Nord, YouthBank înseamnă astăzi 175 de programe locale, care se desfășoară în 21 de țări de pe 4 continente, fiind unul din cele mai ample proiecte civice europene de capacitare a adolescenților, dezvoltând pe de o parte spiritul civic în rândul acestora, dezvoltându-le abilități esențiale pentru viață și concentrându-se, în principal, pe transmiterea de know-how şi experiență practică în planificarea şi implementarea proiectelor în comunitate.

Alba Iulia, 20 aprilie 2021

Acest comunicat exprimă exclusiv opinia autorului, iar finanţatorii şi partenerii menţionaţi nu pot fi făcuţi în nici un fel răspunzători de felul în care se folosesc informaţiile cuprinse în acest material.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *