Filmul “Care dintre noi?” de Chris Simion – Mercurian difuzat în același timp în Romania și America.

Centrul Medical Neolife va găzdui în data de 5 decembrie 2020, ora 20.00, pe pagina de facebook Neolife  prima difuzare internațională a filmului ,,Care dintre noi?”.

Chris Simion – Mercurian este una dintre cele mai apreciate și îndrăgite regizoare din Romania. A regizat peste 40 de spectacole și a publicat 11 cărți, a militat pentru promovarea și susținerea teatrului independent în Romania și a inițiat nenumărate proiecte cu acest scop printre care Undercloud, festivalul de teatru independent. În urma cu 3 ani a demarat proiectul Grivița 53 – ,,Primul teatru construit împreună” unde visează să ridice de la zero primul teatru independent. A vândut casa bunicii sale, cu banii câștigați a cumpărat terenul din Calea Grivitei 53 și pentru construcție a început să vândă cărămizi celor care vor să se alăture acestui demers.

În 2017, regizoarea Chris Simion – Mercurian a fost diagnosticată cu cancer de sân și a urmat o intervenție chirurgicală. În 2018 a parcurs tratamentul oncologic, chimio și radioterapie. Trecând cu bine peste această încercare și fiind una dintre puținele femei care au văzut în cancer un dar, s-a gândit că poate să le fie de ajutor celor care trec prin acest diagnostic. Așa a apărut în 2018 albumul foto – text ,,Care dintre noi?”. Văzând că prejudecățile și mentalitatea despre această boala rămân neschimbate și că reacția celor de pe margine este de cele mai multe ori o dovadă de slăbiciune și lașitate, s-a gândit să scrie o piesă de teatru care să dea curaj și să schimbe perspectiva. Într-un salon de chimioterapie, unde o zi se trăiește cât o viață, unde se desenează uși când nu există niciuna și unde oamenii văd raze de soare chiar dacă nu există ferestre, cinci personaje cu experiențe diferite de viață reușesc în final să vădă situația în care sunt că pe o oportunitate. Datorita pandemiei și a închiderii teatrelor, Chris a mutat proiectul de pe scenă, în on-line. Și mai mult decât atât, ceea ce credea că va fi o piesă filmată, a ieșit un film în toată regula, un mediu metraj plin de emoție și umor. ,,Care dintre noi?” pentru că nu știm niciodată care dintre noi. Una din 8 femei este diagnosticată cu cancer de sân.

,,Cancerul nu este o boală. Este o călătorie, e o oportunitate.  Filmul este modul meu de a le reaminti oamenilor că au în sine o putere nebănuită de a trece un obstacol greu. Trebuie doar să aibă răbdare, să nu se panicheze. Boala asta conține o experiență majora, cu delete total dar exista situații mult mai dramatice decât cancerul. În afara de asta, viață e frumoasă cu tot ce vine la pachet, nu doar cu ceea ce ne convine nouă. Ceea ce nu coincide cu agenda noastră, imprevizibilul, poate să ne aducă de fapt o schimbare profunda în bine. Doar să lașam să se întâmple. Să nu ne opunem.” spune Chris Simion – Mercurian.

Pe 5 decembrie, ora 20.00, va fi difuzat în premieră atât pe pagina de facebook a Centrului Medical Neolife Romania cât și internațional, pe unul dintre cele mai importante grupuri de suport din Statele Unite ,,Triple Negative Breast Cancer”. Textul este tradus de Smaranda Enache și subtitrarea este făcută de Mihnea Vonica.

Înainte de difuzarea filmului, de la ora 19, pe pagina de facebook Neolife vă avea loc o discuție intre Chris Simion – Mercurian și dr. Cristina Berteanu (director medical Neolife, medic primar ATI, doctor în medicină) și dr. Cristian Viisoreanu, medic specialist chirurgie general, cu supraspecializare în chirurgie oncologică.

,, Centrul Medical Neolife caută mereu soluții, programe, proiecte, servicii care să vină în sprijinul pacienților oncologici. De data aceasta ne-am gândit să împărtășim pacienților noștri și tuturor celor care vor viziona acest film pe pagina de facebook Neolife un film care poate schimba percepții, poate influența destine și uni pe cei care trec prin acest diagnostic. Pacientul oncologic are nevoie de mult suport și nu doar medical, ci și spiritual. Arta va rămâne întotdeauna hrană pentru suflet, iar schimbul de energie creatoare pe care art-terapia  o oferă pacientului oncologic poate fi un bun tratament complentar în traseul medical pe care acesta îl are de parcurs.” – dr. Cristina BERTEANU, medic primar ATI, doctor în medicină

Filmul a avut prima vizionare în Romania acum o luna pe pagina de facebook Fundația Renașterea, apoi pe Pacientul 2.0, Clinica Zetta și s-a bucurat de un mare succes atât în rândul pacienților, cât și în rândul spectatorilor obișnuiți. 

În film joacă actorii Maia Morgenstern, Marius Manole, Ilona Brezoianu, Crina Semciuc, dar și Delia Grigoroiu – pacientă, Georgiana Popescu – asistentă, Eva Spiru –studentă la medicina și copilul Alexandra Mercurian.

,,Când lucrezi cu Chris simți încredere, simți că e nevoie de tine, simți că ai un sens. Nu e pur și simplu un alt proiect, desi toți avem nevoie de proiecte, de spectacole, de filmări, de personaje, de continuitatea activității noastre. Înainte de orice alte considerente mi-a dat un rost pentru care să exist, pentru care să lucrez, pentru care să-mi pun întrebări. Acest film e că un suport, e o susținere și sper că vă alina o parte din angoasele, din neliniștile, din spaimele, din tenebrele ce sporesc gravitatea și impactul pe care-l are boala asupra omului.” , spune Maia Morgenstern.

,,Care dintre noi?

Cu:

Maia Morgenstern – Andrea

Marius Manole – Medicul

Ilona Brezoianu – Ina

Crina Semciuc – Maica

Delia Grigoroiu – Delia

Georgeta Popescu – asistentă

Eva Spiru – medic rezident

Alexandra Mercurian – copilul

Sunet: Ștefan Munteanu

Foto și afiș: Dedi Grigoroiu

Machiaj: Georgeta Barbu

Asistent regie: Dan Severin

Montaj și sound design: Total Image Solution

Director de producție: Tiberiu Mercurian

Scenografia: Măria Miu

Asistent scenografie: Măria Constantin

Director de imagine: Cristi Enache

Text și regie: Chris Simion – Mercurian

 Producători: Grivița 53, Fundația Renașterea, Pacientul 2.0

Co-producători: Întreprinderea de cultură & Asociația R.O.Z.

Cu sprijinul: Bristol-Myers Squibb și Novartis

Durata: 50 min.

NEOLIFE MEDICAL CENTER, membră a Grupului Internațional Bozlu, este una din clinicile medicale de referință din Romania și spațiul est european, unde experiență internațională, tradiția și inovația în medicină se conjuga la superlativ. Tehnici și echipamente revoluționare de diagnostic și tratament au fost aduse, în premiera, în Romania. Sunt aplicate cele mai avansate protocoale europene în tratamentul bolilor și, în mod special, al neoplasmelor. Echipe multidisciplinare de medici români și străini, educați la cele mai înalte universități de medicină din lume fac posibilă, acum și în Romania, o medicină de 5 stele pentru pacienții clinicii.

Prezentul e-mail (inclusiv orice document atașat) este confidențial și se adresează exclusiv persoanei menționate că destinatar și/sau altor persoane autorizate să-l primească. Dacă nu sunteți destinatarul vizat, orice dezvăluire sau copiere a conținutului acestui e-mail (inclusiv a documentelor anexate la acesta) este neautorizată și poate fi ilegală. Dacă ați primit acest e-mail dintr-o eroare, ne cerem scuze și vă rugăm să ne anunțați imediat, că răspuns la mesajul de față, și să îl ștergeți apoi din sistemul dumneavoastră. Prelucrăm datele dumneavoastră cu caracter personal cu respectarea cerințelor Regulamentului nr. 679/2016. Daca doriți mai multe informații despre scopul și modul în care prelucrăm datele cu caracter personal, puteți accesa site-ul societății: www.neolife.ro This e-mail message (together with any attachments) îs confidențial and îs addressed exclusively to the person mentioned aș the recipient and / or to other persons authorized to receive it. It îs intended solely for the ușe of the individual or entity named on this message (or the person authorized). If you are not intended recipient and have received this message în error please notify us immediately by reply e-mail and delete it from your system. We process your personal data în compliance with Regulation no. 679/2016. For more information about how we process personal data, you can access the company website: www.neolife.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *