Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” Ocna Mureș va fi modernizată cu 12 milioane de lei fonduri Regio

Peste 12 milioane lei fonduri REGIO pentru modernizarea școlii din Ocna Mureș

Peste doi ani, elevii Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” din orașul Ocna Mureș, județul Alba, vor beneficia de o clădire complet modernizată și de dotări noi pentru cursuri. Acest fapt va fi posibil ca urmare a implementării proiectului finanțat în cadrul Axei Prioritare 10.1 a Programului Operațional Regional 2014-2020, după semnarea de azi a contractului de finanțare pentru proiectul „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii “Lucian Blaga” clasele 0 – VIII din orașul Ocna Mureș”. Valoarea totală a proiectului este de peste 12,4 milioane lei, din care fondurile nerambursabile reprezintă circa 98% din suma cheltuielilor eligibile, adică mai mult de 2,6 milioane euro.

    ”Primăria din Ocna Mureș și-a asumat, prin strategiile locale, atingerea obiectivului de dezvoltare în favoarea comunității. Cu acest proiect pentru Școala ”Lucian Blaga”, avem semnate trei contracte de finanțare – prin care reabilităm energetic Spitalul, beneficiind de sprijinul Consiliului Județean Alba și încă unul, prin care construim două clădiri cu locuințe sociale și realizăm un proces de regenerare urbană, modernizând 6km de străzi din zonele defavorizate. Lucrăm la îmbunătățirea condițiilor urbane din oraș, pentru că oamenii au nevoie de condiții moderne de trai. Ne preocupă în cel mai mare grad investițiile pentru creșterea calității vieții cetățenilor și vrem să modernizăm orașul. Proiectul școlii va asigura condiții mai bune de educație și de activitate pentru aproape 500 de persoane, elevi și cadre didactice. Creșterea nivelului de educație al copiilor din comuna noastră asigură premisele unei viitoare generații de locuitori mai informați, mai responsabili în relația cu comunitatea locală și mediul înconjurător, mai implicați în viața economică și socială a localității”, a declarat domnul primar Silviu Vințeler, după semnarea acestui contract de finanțare.

Finanțarea este acordată în cadrul Programului REGIO 2014-2020, pentru investiții în educație și  formare, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții, prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, în conformitate cu apelul de proiecte dedicat învățământului obligatoriu. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea gradului de participare a populației școlare din învățământul obligatoriu la un sistem educațional performant, care să asigure resursele umane necesare unei dezvoltări socio-economice durabile. Pe lângă creșterea accesului, calității și atractivității educației, care contribuie astfel la creșterea ratei de participare la diferite niveluri de educație, obiectivul specific al acestui proiect include asigurarea unei oferte educaționale adecvate tuturor copiilor din mediul rural, accesibilă și de calitate, precum și asigurarea de șanse și oportunități egale pentru educație.

  ”Orașul Ocna Mureș a intrat în sfârșit pe calea dezvoltării, după ani întregi în care a stagnat. Pe de o parte vorbim de revigorarea Băilor Sărate din Ocna Mureş, ale căror ape clorosodice şi-au arătat puterea tămăduitoare timp de aproape 100 de ani. Acestea vor redeveni un important reper pe harta turistică a României. În prezent lucrările de construcție a complexului balnear de 6.500 de metri pătrați sunt în plină desfășurare, acestea urmând a fi finalizate în anul 2021. Pe de altă parte, susținem toate inițiativele locale, deoarece ne dorim ca zona de nord a județului Alba să se dezvolte mai repede, să recupereze din decalajul față de alte zone, profitând și de posibilitatea conexiunii prin drumuri modernizate cu autostrăzile A10 și A3. De aceea, acest gen de investiții în educație asigură localnicii și pe toți cetățenii din zonă că ne preocupă foarte mult dezvoltarea județului Alba în ansamblul său”, a declarat domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

Proiectul de modernizare a Școlii gimnaziale „Lucian Blaga” din Ocna Mureș își propune reabilitarea clădirii, inclusiv a structurii de rezistență a acesteia. Se vor reface finisajele interioare și exterioare, vor fi modernizate toate instalațiile interioare, urmând a fi achiziționată o nouă și modernă centrală termică. Prin proiect vor fi realizate grupuri sanitare moderne, precum și accese pentru persoane cu dizabilități. Toate sălile de clasă și laboratoarele din clădirea de peste 1.300mp vor fi dotate cu mobilier și echipamente didactice și de suport pedagogic moderne, corespunzătoare calitativ și funcțional standardelor unui act educațional complet.

Resursele financiare necesare proiectului „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii educaționale a Școlii “Lucian Blaga” clasele 0–VIII din orașul Ocna Mureș” sunt alocate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritatea de investiții: 10.1 – Investiții în educație și formare, prin Operaţiunea 10.1B, dedicată creșterii gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului. Proiectul fi definitivat până în 31 octombrie 2022, valoarea totală cererii de finanțare fiind de 12.432.065,49 lei, din care suma nerambursabilă reprezintă peste 2,6 milioane euro (12.182.841,08 lei), diferența fiind reprezentată de contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile.

  ”În acest moment, orașul Ocna Mureș atrage pentru dezvoltare peste 35 milioane lei toate destinate revigorării climatului socio-economic. Investițiile pentru dezvoltare economică sunt susținute de firme private și de Consiliul Județean, care își dorește ca Ocna Mureș să redevină cât mai curând stațiune balneoclimatică. Proiectul de modernizare a Școlii ”Lucian Blaga” este al doilea ca importanță la nivel local, după cel de regenerare urbană și dezvoltare a comunităților marginalizate. Pe acest domeniu al reabilității infrastructurii educaționale avem în județul Alba proiecte la Colegiile Tehnice din Cugir și Aiud, la Liceele Tehnologice din Sebeș și Jidvei, dar și la trei școli gimnaziale din Blaj, la Școala Gimnazială din Abrud, precum și la două școli gimnaziale din comuna Stremț. Valoarea totală a acestor proiecte este de peste 87 milioane lei. Acestea se adaugă celor peste 20 milioane lei care sunt folosiți pentru investițiile de creștere a eficienței energetice în unitățile de învățământ liceal din Alba Iulia, Baia de Arieș și Teiuș. Astfel, mai mult de 3.000 de elevi din județul Alba vor beneficia de îmbunătățirea condițiilor de studiu, cu sprijinul fondurilor europene”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *