IPJ Alba. 30 IANUARIE, ZIUA INTERNAŢIONALĂ PENTRU NONVIOLENŢĂ ÎN ȘCOLI

Sub sloganul ,,Ia ATITUDINE, spune STOP VIOLENȚEI!”, azi, 30 ianuarie, polițiștii din Alba au fost prezenți în zeci de unități de învățământ din județ și au desfășurat activități informativ – preventive, cu ocazia aniversării Zilei Internaționale pentru Nonviolență în Școală, 30 ianuarie.

Principalele obiective ale activităților au fost conștientizarea consecințelor violenței psihologice – bullying și asigurarea unui mediu școlar sigur, prin prevenirea și combaterea violenței în incinta și zona adiacentă a unităților de învățământ preuniversitar.

Elevilor le-au fost prezentate recomandări preventive, legislația în domeniu, modalități de rezolvare a conflictelor prin comunicare nonviolentă, fiindu-le distribuite materiale informative.

Împreună cu profesorii, polițiștii din structurile de siguranță școlară, prevenire, ordine publică și alte structuri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au promovat adoptarea unei atitudini pozitive, nonviolente și tolerante.

La activități au luat parte și reprezentanți ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba Iulia.

Chiar dacă Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală este sărbătorită pe 30 ianuarie, mesajul ei trebuie să dureze și să se manifeste în fiecare zi.

Data de 30 ianuarie a fost stabilită ca Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli, întrucât la această dată este omagiată moartea lui Mahatma Gandhi, supranumit părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă neviolente, cel care spunea: „nonviolența este arma celor puternici”.  

Prevenirea violenței în unitățile de învățământ constituie o prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Alba.

Reamintim:

Bullying-ul reprezintă rănirea repetată și intenționată a unei persoane sau a unui grup, de către o altă persoană sau un grup, iar relația implică un „dezechilibru de putere”.

Dacă ai fost victima bullying-ului nu trebuie să te confrunți singur cu asta. Spune cuiva în care ai încredere! Această persoană poate să fie un prieten, consilierul școlar, părinții, polițistul, un profesor.

Comportamentul de tip bullying îmbracă mai multe forme:

– forme verbale ale comportamentului de tip bullying: tachinarea, jignirea (bullying direct) și bârfirea (bullying indirect);

– forme fizice ale comportamentului de tip bullying: lovirea, îmbrâncirea, distrugerea sau furtul obiectelor personale (bullying direct) și convingerea unui prieten să atace pe cineva în locul tău (bullying indirect);

– forme socio-emoționale ale comportamentului de tip bullying: amenințarea, gesturi obscene (bullying direct) și excluderea altora dintr-un grup, manipularea prietenilor (bullying indirect).

Nonviolența este arma celor puternici, ia ATITUDINE, spune STOP VIOLENȚEI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *