Caravana literară scriitori în școală a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, într-o altă prezentare

În contextul generat de pandemia Covid-19, multe dintre proiectele de animație culturală ale Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba au trebuit regândite astfel încât acestea să poată fi organizate on-line. Printre acestea se numără și proiectul 4.10 Caravana literară scriitori în școală care s-a reorganizat în așa fel încât elevii să aibe în continuare posibilitatea să cunoască scriitorii valoroși ai județului Alba și să lectureze din opera acestora.

Pentru luna noiembrie, scriitorul promovat în cadrul caravanei este poetul Ioan Sângereanu din Ocna Mureș iar proiectul 4.10 Caravana literară scriitori în școală s-a desfășurat sub forma unui concurs de recitare a poeziei lui Ioan Sângereanu. Organizatorii au fost ca de obicei, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, de data aceasta având ca partener Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Ocna Mureș.

Concursul de recitare s-a desfășurat după următorul progarm: 1-3 noiembrie 2020 înscrierea concurenților prin trimiterea de înregistrări video, 4-6 noiembrie 2020 vizionarea lor de către membrii juriului și stabilirea premiilor, 7 noiembrie 2020 anunțarea rezultatelor și postarea filmulețelor pe pagina de Facebook a bibliotecii. Juriul concursului a fost format din actrița Cătălina Mihăilă de la Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia, prof. Daniela Avram de la Palatul Copiilor din Alba Iulia și Liudmila Cioflică, bibliotecar a Secția copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Premiile acordate sunt următoarele: Premiul I – Szigiarto Zsolt, Premiul al II-lea Tecar Alexia, Premiul al III-lea Vaida Raisa și mențiuni Sanislav Ștefania, Moldovan Nerea și Petruțiu Diana. Elevii au fost pregătiți de prof. Elena Pop- director, prof. Buzgar Domnica- consilier educativ, prof. Ioana Ofelia Ilea- profesor documentarist, prof. Victoratos Teodora și prof. Birta Dana.

Ion Sângereanu s-a născut în 3 noiembrie 1941 la Ocna Mureș. A urmat studii la școala din localitate iar apoi a studiat la Facultatea de filologie din Cluj – Napoca. După absolvirea facultății rămâne la Cluj – Napoca și lucrează la ziarul „Făclia”. În 1968 revine în județul Alba, la Alba Iulia, unde lucrează la cotidianul local „Unirea”, ca redactor și mai apoi ca secretar general de redacție. În perioada 1974-1985 a fost director al Teatrului de păpuși „Prichindel” din Alba Iulia iar între 1988-1989 a fost director al Centrului de Creație Alba. În 1992 renunță la activitatea managerială și intră în învățământ fiind profesor la Școala Gimnazială Blandiana, de unde este pensionat medical. Odată cu înființarea Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, la 27 octombrie 2006, Ion Sângereanu devine membru al acestei filiale. La 24 ianuarie 2008 se stinge din viață și este înmormântat la cimitirul din Ocna Mureș. În anul 2013, prin grija scriitorului Gheorghe Dăncilă au fost recuperate aproximativ 100 de poezii nepublicate, poezii care au fost cuprinse în volumul „Confidențe” apărut în același an, prin grija Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat Primăria orașului Ocna Mureș. Volumul a fost lansat public în cadrul primei ediții a Concursului Național de Poezie „Ioan Sângereanu”, prilej cu care i s-a conferit numele poetului casei de cultură din Ocna Mureș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *