Deutschland, Deutschland uber Alles! 30 de ani de la reunificarea Germaniei!

3 octombrie 1990 este ziua în care, după 41 de ani, Republica Democrată a Germaniei şi Republica Federală a Germaniei s-au reunificat sub acelaşi guvern, drapel şi imn. Cunoscute ca şi RDG şi RFG, cele două state au fost separate printr-un acord brutal a statelor beligerante ale celui de al doilea război mondial, ca pedeapsă pentru faptele comise de către Cel de al Treilea Reich, condus de Fuhrerul Adolf Hitler.

Reunificarea celor două Germanii a fost posibilă dup ce în data de 9 noiembrie 1989, sub asaltul a zeci de mii de berlinezi rdg-işti, Zidul Berlinului a cedat, iar locuitorii celor două republici s-au întâlnit după mai bine de patru decenii de separare.

Conform wikipedia.org Reunificarea Germaniei a fost un eveniment ce s-a înfăptuit oficial la data de 3 octombrie 1990, când teritoriul fostei Republici Democrate Germane (RDG), proaspăt reorganizat în 5 landuri, a aderat la legile și constituția RFG. Ca urmare RDG-ul a dispărut ca entitate statală, alipindu-se oficial la Republica Federală Germania (RFG). Prin anul 1985 în RDG începuse o criză economică, socială și politică. Procesul, care a culminat cu această nouă unire, este denumit die Wende (schimbarea direcției din RDG).

Zidul Berlinului, a fost între 1961 şi 1989 simbolul separării celor două state şi chiar mai mult, a fost simbol al întregii Cortine de Fier, graniţa care a separat, fizic, Europa în două, în Europa Occidentală – capitalistă şi Blocul Statelor Socialiste, supuse conducerii Uniunii Sovietice.

Conceput de administrația liderului comunist al Germaniei Răsăritene, Wlter Ubricht, și aprobat de liderul sovietic Nichita Hruşciov, zidul a constituit o barieră de separare între Berlinul Occidental şi Republica Democrată Germană timp de aproape 28 de ani. A fost construit în perioada postbelică, în efortul de a stopa consecințele scurgerii de forță de muncă și pierderilor economice asociate cu migrația zilnică a unui mare număr de profesioniști și lucrători calificați între Est și Vest. Existența timp de aproape trei decenii a Zidului a provocat scăderea semnificativă a emigrației (evadați – “Republikflucht” în germană): de la 2,5 milioane, în perioada 1949-1962 la numai 5.000 – între1962 şi 1989.

Conform aceleiaşi surse, Cancelarul Helmuth Kohl și Wolfgan Schauble, ministrul său federal de interne, arhitecții reunificării, au căzut de acord în noiembrie 1989 asupra unui plan de realizare a reunificării Germaniei pe parcursul unui an.

După primele (și ultimele) alegeri libere din RDG de la 18 martie 1990 negocierile între RDG și RFG au culminat cu un tratat de reunificare, iar negocierile între RDG, RFG și cele patru puteri care ocupaseră până atunci Germania au condus la așa-numitul „Tratat doi plus patru”, care a acordat suveranitate totală statului german reunificat. (Înainte de asta, atât suveranitatea RFG-ului cât și cea a RDG-ului se supuneau unui număr de limitări datorate statutului lor de state sub ocupație militară de după Al Doilea Război Mondial.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *