51 de localuri și unități de alimentație publică au fost verificate de către inspectorii sanitari-veterinari

Controale pentru respectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba desfășoară o acțiune tematică, pe perioada stării de alertă, pentru verificarea respectării cerințelor privind funcționarea unităților de alimentație publică care comercializează produse către consumatorul final, prin comandare și livrare la pachet și la unitățile de alimentație publică care prepară și servesc în spațiile special amenajate din exteriorul clădirilor (terase).

În perioada 21 mai – 18 iunie 2020 au fost verificate 51 de obiective: restaurante, unități de tip catering, fast-food-uri și pizzeri (unități cu livrare la pachet și servire pe terasă).

În urma controalelor efectuate au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în valoare de 7.200 de lei, conform HG 984/2005 și 16 avertismente, conform OG 2/2001, la unități din Alba Iulia, Aiud, Câmpeni, Cugir, Sebeș și Blaj. S-a dispus reținerea oficială a 10 kilograme de produse din carne de porc și pasăre pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind regimul termic, conform indicațiilor stabilite de către producător, și pentru nerespectarea etichetării corespunzătoare a produselor din spațiul frigorific.

Alte nereguli constatate în urma controalelor au fost:

  • Deficiențe structurale ale pereților, pavimentelor, pardoselilor și planșeelor;
  • Nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind depozitarea materiei prime;
  • Neefectuarea recentă a acțiunilor de dezinsectiedezinfectie si deratizare (DDD);

Controalele au vizat, între altele, aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii. Controalele DSVSA Alba cu această tematică vor continua pe toată durata stării de alertă.

De asemenea, pe lângă controalele efectuate pentru respectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor (și implicit pentru prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare), activitățile inspectorilor au vizat consilierea operatorilor în domeniu și, ulterior, verificarea respectării măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS – CoV – 2 pentru activitățile de preparare, servire și consum al produselor alimentare în spațiile special amenajate din exteriorul clădirilor unităților de alimentație publică.

Reamintim, cu această ocazie, că revizuirea circuitelor funcționale de producție, preparare, livrare și servire este esentială și trebuie realizată astfel încât să se respecte măsurile de protecție sanitară pentru a împiedica posibila infecție cu virusul SARS – CoV – 2, dar, în acelasi timp, să nu afecteze siguranța alimentelor.

Printre măsurile care trebuie aplicate de operatorii din acest domeniu, înainte de reluarea activităților, se numără: verificarea stării de întreținere a tuturor spațiilor, echipamentelor și ustensilelor necesare pentru desfășurarea activităților permise, revizuirea planurilor de igienizare și dezinfecție, în sensul creșterii frecvenței acestor acțiuni și a realizării lor cu produse biocide adecvate, verificarea stocurilor de alimente, eliminarea celor care ar putea produce toxiinfecții alimentare și instruirea personalului lucrător privind regulile generale de igienă necesare obținerii de produse alimentare sigure, precum și cele suplimentare de prevenire a răspândirii virusului SARS – CoV – 2.

Cerințele care vizează asigurarea protecției clienților/consumatorilor sunt cele legate de: triajul observațional al acestora, realizarea adecvată a dezinfectării meselor dupa plecarea clienților, a dezinfectării tuturor spațiilor/ suprafețelor unde au acces clienții, a ustensilor folosite în timpul servirii meselor, asigurarea cu dispozitive necesare dezinfectării mâinilor clienților, informarea adecvată a clienților, precum și  asigurarea distanțării fizice, astfel încât să se evite, pe cât posibil, interacțiunea fizică cu și între clienți.

În ce privește terasele sau spațiile deschise din exterior ale unităților de alimentație publică, inspectorii vor continua controale pentru verificarea și consilierea, acolo unde este cazul, a operatorilor din domeniu.  Dezideratul este acela de a garanta cetățenilor care doresc să consume produse alimentare la terase, că pot veni în locuri sigure și că nu se expun vreunui pericol privind sănătatea, inclusiv din prisma siguranței alimentelor.

Reamintim consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, înregistrate pe teritoriul județului Alba, la nr. de telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscripțiilor sanitar-veterinare teritoriale.

Biroul de presă al DSVSA Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *