InfoCons: 1% din totalul cheltuielilor administratiilor publice locale a fost alocat Romania pentru serviciile culturale!

În 2018, 1,0% din totalul cheltuielilor administrațiilor publice din toată Uniunea Europeană (UE) au fost alocate serviciilor culturale (inclusiv serviciilor de difuzare și publicare). Această cotă a rămas relativ stabilă de-a lungul timpului, reprezentând 1,0% din cheltuielile totale ale administrației publice în fiecare an, din 2013 până în 2018.

Cu toate acestea, există diferențe considerabile între statele membre ale UE. În 2018, Letonia a înregistrat cea mai mare pondere a serviciilor culturale în cheltuielile administrației publice (2,8%), urmată de Ungaria (2,7%) și Estonia (2,4%). Cea mai mică cotă a fost înregistrată în Grecia (0,3%), acțiunile din Cipru (0,5%), Italia și Portugalia (ambele 0,6%).

În general, au fost raportate schimbări relativ mici la majoritatea statelor membre ale UE între 2013 și 2018. Principala excepție a fost Ungaria, unde ponderea serviciilor culturale în cheltuielile administrației publice a crescut de la 1,5% la 2,7%,

În 2018, cheltuielile administrațiilor publice pe teritoriul UE pentru servicii culturale, radiodifuziune și servicii de publicare s-au ridicat la 90 miliarde EUR.

Sursa: Eurostat

“Cultura in Romania! Cultura in Europa! Suntem cu adevarat cetateni europeni si consumatori de cultura, indiferent de forma de exprimare a acesteia?! Dar oare stim cum sa protejam si sa apreciem cu adevarat cultura?! Atunci cand utilizam o imagine sau o melodie trebuie sa avem grija la respectarea drepturilor de autor si nu numai! Fii informat! Ia atitudine! Fii cu adevarat un consumator de cultura si acceseaza romania.infocons.ro! Proiect realizat de InfoCons pentru a sustine si promova cultura din Romania!”

Sorin Mierlea –Presedinte InfoCons

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *