ZIUA MINORITĂȚILOR NAȚIONALE LA TIMIȘOARA


Expoziția de fotografie a artistului Balog Zoltán, de la Centrul Cultural Liviu Rebreanu Aiud, despre satul Rimetea – Torockó din județul Alba.

Cu ocazia aniversării a 30 de ani de la Revoluţie, Departamentul pentru Relații Interetnice a organizat ieri, 11 decembrie 2019 evenimentul central dedicat Zilei minorităţilor naţionale la Timișoara, capitala culturală europeană în anul 2021.

Deschiderea oficială a evenimentului desfășurat la Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely” din Timişoara a început cu expoziția de artă fotografică intitulată ”Comunitate. Multiculturalitate. Dezvoltare”. Expoziția a abordat tematica contribuției minorităților naționale la dezvoltarea economică a României și a prezentat o scurtă poveste a comunității maghiare din satul Rimetea – Torockó din județul Alba, realizată de fotograful Balog Zoltán și a comunității sârbe din zona Clisurii Dunării, judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi, realizată de fotograful Predrag Despotovici.

Programul a continuat cu o seară de teatru sub sloganul ”Diversitatea reuneşte identităţi”, la care su participat, pe aceeaşi scenă, cele trei teatre ale minorităţilor naționale din Timişoara: Teatrul German de Stat, Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely” și Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin“ – secţia sârbă.

Secţia sârbă a teatrului „Merlin” a prezentat un monolog despre Piaţa Unirii interpretat de actorul Marko Adzic, inspirat din scrierile scriitorului sârb Miloš Crnjanski, care a trăit în Timişoara la începutul secolului trecut.

Actriţele Dana Borteanu şi Tatiana Sessler de la teatrul german au interpretat sketch-ul „În Piaţa Lahovary”, în care protagoniste sunt două ţaţe cu pretenţii de doamne care critică modul în care s-a alterat vechea limbă şvăbească în urma amestecului cu vorbe şi expresii împrumutate din limbile română şi maghiară, dar şi cu mici influenţe sârbeşti şi ceheşti.

Teatrul maghiar a prezentat un spectacol de muzică maghiară cu interpretarea actorilor Borbély Emilia, Éder Enikő, Kiss Attila, Molnos András Csaba şi Tar Mónika .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *