Ziua Minorităților Naționale din România sărbătorită în județul Alba printr-o serie de manifestări cultural-artistice

Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba organizează în aceste zile o serie de manifestări culturale prin care marchează Ziua Minorităților Naționale din România. Evenimentele au debutat în data de 13 decembrie 2019, la Parohia Romano-Catolică din Ocna Mureș, unde a avut loc prezentare istorică „Maghiarii în Secolul IX – X”, organizată împreună cu Asociația Aranyosszeki es Also-Feher Varmegyei Huszar es Honfoglalo Hagyomanyorzo. Lectorii evenimentului au fost Ladányi Árpád Csaba, Farkas Attila și Kiss Sándor. În 14 decembrie 2019, în Sala Festivă a Colegiului „Bethlen Gábor” din Aiud, a avut loc un concert extraordinar susținut de Trupa TITAN.

Manifestările cultural artistice au continuat duminică, 15 decembrie 2019, cu un recital de sărbători susținut de Cvartetul de coarde „Augustin Bena” începând cu ora 17:00, la Biserica Greco-Catolică „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Teiuș.

În programul dedicat Zilei Minorităților Naționale din România mai este inclusă o a doua prezentare istorică „Maghiarii în Secolul IX – X”, care va avea loc în 17 decembrie 2019, ora 12:00, la Liceul Teologic Romano-Catolic ,,Gróf Majláth Gusztáv Károly” din Alba Iulia. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Aranyosszeki es Also-Feher Varmegyei Huszar es Honfoglalo Hagyomanyorzo, iar lectori vor fi și de această dată Ladányi Árpád Csaba, Farkas Attila și Kiss Sándor.

***

Acum 27 de ani, la 18 decembrie, Adunarea Generală a ONU a adoptat „Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, lingvistice și religioase”, primul document internațional care oferă o garanție a respectării drepturilor minorităților în cadrul general de apărare a drepturilor omului, declarație la care au aderat o mare parte de state din toată lumea.
România s-a raliat acestui context internațional prin aprobarea HG nr. 881/1998, prin care data de 18 decembrie a fost declarată Ziua minorităților naționale. În 14 decembrie 2017, prin Legea 247, ziua de 18 decembrie a fost instituită „Ziua Minorităților Naționale din România” și totodată sărbătoare națională.
Diversitatea etnică, religioasă și lingvistică, identitatea națională, valorile fiecărei minorități se constituie în componente esențiale ale culturii românești și toate acestea formează o inestimabilă moștenire pentru generațiile viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *