AVAC: Ancheta de la Serviciul de Permise Suceava arată că suntem departe de a atinge un nivel minim de responsabilitate în societate

Comunicat de presă privind ancheta de la Serviciul de Permise Suceava.

De ani buni, România domină clasamentul negativ al Uniunii Europene privind accidentele de circulație soldate cu decesul victimelor sau cu vătămări corporale importante. Este limpede că un factor important în menținerea acestei situații deosebit de grave, îl reprezintă comportamentul conducătorilor auto, ce denotă carențe evidente de educație, pregătire în actul conducerii unui vehicul rutier, dar și lipsă de maturitate și responsabilitate.

Cum este posibil să ajungem aici ?

Desigur că există o multitudine  de factori însă, atunci când anumiți funcționari publici, care au obligația de a veghea la respectarea legii în scopul îmbunătățirii climatului de siguranță rutieră, creează mecanisme infracționale ce desființează și puținele filtre prin care trebuie să treacă o persoană pentru a dobândi dreptul de a conduce, situația este cu atât mai gravă.

Ancheta de la Suceava ne arată că, încă, suntem departe de a atinge un nivel minim de responsabilitate în societate, în general și în profesie în particular, mai ales în rândul funcționarilor publici. Am avut cazul ”Permiselor de la Argeș”, urmat de cazul “Permiselor de la Prahova”. Iată că acum avem și cazul “Permiselor de la Suceava”.

În astfel de situații nu avem de-a face numai cu infracțiuni de corupție. În astfel de cazuri suntem în fața unui atentat la siguranța cetățenilor prin vulnerabilizarea siguranței rutiere. Dreptul la viață, la integritate fizică și psihică sunt garantate prin Constituția României. Ființa umană ar trebui să fie valoarea supremă și în România, așa cum este în orice stat de drept.

Persoanele găsite vinovate ar trebui să răspundă și pentru viețile pierdute sau distruse prin mutilare în accidente rutiere produse de indivizi care au obținut permisul de conducere fraudulos prin intermediul lor.

Un proces rapid bazat pe o anchetă consistentă ar trebui să conducă la luarea unor măsuri eficiente și severe astfel încât practici de acest gen să fie cu adevărat descurajate.

Solicităm public Ministerului Afacerilor Interne să identifice toate persoanele care au obținut fraudulos permisul de conducere și să urmeze cu rapiditate procedura legală de anulare a acestor documente.

Educația și responsabilitatea reprezintă piloni fără de care nu putem atinge un nivel minim acceptat de siguranță în trafic.

Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație

Prin Președinte,

Cătălin Codescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *