InfoCons: România alocă cel mai puțin pentru cheltuielile curente de asistență medicală, 5,6 % din PIB (580 euro per locuitor)!

În această perioadă dificilă cu noul Coronavirus, este bine de știut cât se cheltuie pentru problemele ce țin de sănătate.

Cele mai recente statistici privind cheltuielile curente de asistență medicală (publice și private) arată cum variază cheltuielile pentru asistența medicală în statele membre ale Uniunii Europene (UE).

În medie, în UE, cheltuielile cu asistența medicală s-au ridicat la 9,9% din PIB în 2018.

 În rândul statelor membre ale UE, cele mai mari ponderi s-au înregistrat în

–          Germania (11,5% din PIB);

–           Franța (11,3%);

–           Suedia (10,9%) .

În schimb, cele mai mici ponderi din cheltuielile cu asistența medicală au fost înregistrate în

–          Luxemburg (5,3% din PIB)

–          România (5,6%).

În raport cu dimensiunea populației, cheltuielile cu asistența medical in anul 2018  au fost cele mai mari în rândul statelor membre ale UE în

–          Danemarca (5 260 EUR pe locuitor);

–           Luxemburg (5 220 EUR);

–          Suedia (5 040 EUR).

–           

 In timp ce cea mai mica cheltuiala a fost alocata in:

–          România (580 EUR);

–           Bulgaria (590 €).

Sursa: Eurostat

“Dacă tot alocăm cele mai puține fonduri pentru sănătate , trebuie să adoptăm fiecare dintre noi o9atitudine și să fim mai atenți la alimentele pe care le achiziționăm în primul rând, să citim eticheta și dacă nu înțelegem tot ceea ce este scris pe aceasta mai bine lăsăm produsul în raft decât să ne afecteze mai târziu. Sănătatea înseamnă cum trăim, ce facem, ce aer respirăm, dar mai ales ce mâncăm.  În condițiile în care România a ajuns pe primele locuri în cadrul Uniunii Europene la cele mai multe boli tip: cancer, obezitate infantilă este momentul să ne solidarizăm și să înțelegem că viitorul nostru și viitorul copiilor nu poate exista decât dacă avem sănătate. În condițiile acestui semnal de alarma al Comisiei Europene sper să ne trezim cu toții și producătorii să fie mai responsabili iar autoritățile publice ale statului să își ducă la împlinire menirea pe care o au în slujba cetățeanului.”

Sorin Mierlea  – Președinte InfoCons

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *