culturareligiesanatate

Ansamblul bisericii ”Cuvioasa Paraschiva” din satul Ampoița va fi restaurat cu fonduri europene

Biserica ”Cuvioasa Paraschiva” din satul Ampoița, județul Alba, un ansamblu pitoresc valoros din punct de vedere istoric și arhitectural, intră în proces de consolidare și revitalizare cu sprijinul fondurilor Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027. Contractul de finanțare a proiectului, prin care se alocă un buget de peste 10 milioane lei pentru restaurare, a fost semnat de către reprezentanții beneficiarului – Parteneriatul dintre Parohia Ortodoxa Romana Ampoița si UAT Comuna Meteş și de către Simion Crețu, Director General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, ce reprezintă instituția finanțatoare.

Aparținând de Comuna Meteș, Ampoița este satul de la poalele Apusenilor care oferă turiștilor o oază de natură, liniște și ospitalitate. Localizat în satul Ampoița, ansamblul Bisericii ”Cuvioasa Paraschiva”, monument istoric de interes național construit în secolul al XVII-lea, este format din biserica parohială din piatră ce are frumusețea nealterată a vechilor lăcașe de cult, precum și cimitirul vechi cu pietre și inscripții ce o valoare memorială foarte ridicată. Proiectul cu titlul ”Restaurarea și revitalizarea ansamblului Bisericii Ortodoxe „Cuvioasa Paraschiva” din sat Ampoița, comuna Meteș, jud. Alba, în contextul contribuției patrimoniului, culturii și comunității locale la dezvoltarea economică a incluziunii și inovării sociale în Regiunea Centru”, depus în parteneriat de Parohia Ortodoxă Română Ampoița și UAT Comuna Meteș are o valoare totală de 10.584.194,67 lei, din care suma de 8.767.875,62 lei reprezintă valoarea fondurilor nerambursabile solicitate pentru implementarea proiectului. Fondurile solicitate sunt alocate din bugetul Interventiei 7.1.1 – Conservarea, protecția și punerea în valoare a patrimoniului cultural UNESCO și de clasă A, a PR Centru 2021-2027.

Referitor la susținerea financiară a acestui proiect, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, declară: ”Proiectele de dezvoltare a noi obiective turistice vizitabile creează variate oportunități de dezvoltare locală a comunităților atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al incluziunii sociale. Până în prezent, pe această linie de finanțare a Programului ”Regiunea Centru” avem 8 proiecte de restaurare contractate și am alocat un buget de peste 83 milioane lei fonduri nerambursabile pentru finanțarea unor obiective de patrimoniu istoric din Sibiu, Mureș, Brașov, Alba. Revitalizarea monumentelor istorice reprezintă de fapt investiții în patrimoniul local și în dezvoltarea turismului cultural care, în aceste vremuri de intensificare a ritmului de viață și a mobilității populației, determină oamenii să se preocupe de păstrarea reperelor din trecut într-un cadru în care își regăsesc identitatea. Beneficiarii finali ai acestor proiecte sunt în special localnicii care vor fi implicați în diverse activități și vor beneficia de dezvoltarea rezultată din revitalizarea obiectivelor din localitate care vor atrage și mai mulți turiști și vor genera o îmbunătățire a calității vieții”.

Prin restaurarea și revitalizarea ansamblului Bisericii Ortodoxe „Cuvioasa Parascheva”, beneficiarul urmărește transformarea comunității Ampoița într-un centru efervescent din punct de vedere turistic, atractiv pentru toate categoriile de vizitatori, deschis înspre inovare și viitor. Liderul de parteneriat, Parohia Ortodoxă Română Ampoița, estimează ca fiind necesară o perioadă de 30 luni, respectiv până în luna mai 2027, pentru finalizarea cu succes a proiectului. Prin acest proiect, beneficiarul își propune să pună în valoare Biserica din Ampoița care face parte din grupul destul de restrâns al bisericilor ortodoxe cu origini medievale din județul Alba, precum și cimitirul vechi din Ampoița care este unic în zona studiată.

Proiectul de restaurare și revitalizare a Ansamblului bisericii ortodoxe „Cuvioasa Paraschiva”, prevede pe perioada implementării, realizarea de lucrări de intervenții la nivelul zidurilor exterioare și interioare; a învelitorii, pardoselilor și tâmplăriilor, precum și achiziția de mobilier. Tot în cadrul proiectului se va amenaja un lapidariu pentru pietrele de mormânt și crucile istorice, care va avea o structură ușoară din lemn unde va mai fi amenajat un spațiu tehnic, un info-point și un magazin. Pe lângă lucrările de restaurare ce vor viza biserica, proiectul include și desfășurarea de diverse activități care încurajează integrarea comunităților defavorizate sau ocuparea forței de muncă a persoanelor din medii vulnerabile. Concret, se vor organiza și derula mai multe ateliere pentru copiii și adulții din comună, printre care se regăsesc: ateliere de teatru, de pictură și arhitectură clasică și digitală, ateliere de fotografie, de cusut semne de carte cu motive traditionale locale sau ateliere interactive de gastronomie tradițională locală. Tot în cadrul proiectului se va realiza o expoziție cu lucrări realizate la obiectivul de patrimoniu, acțiuni de promovare a activismului social, concert de colinde și vizite ghidate la obiectivele turistice ale locului. Nu în ultimul rând, proiectul prevede și lansarea unei aplicații de mobil, un panou inteligent de informare, un website integrat cu magazin online și un muzeu virtual cultural.

Ansamblul Bisericii ”Cuvioasa Paraschiva”

Locașul de cult ce va fi restaurat a fost construit pe o platformă amenajată, tăiată în versantul sudic al reliefului colinar ce flanchează spre nord drumul comunal. Aflată la poalele dealului, lângă „Pârâul Bisericii”, biserica are în jurul său un cimitir în care se află printre amenajări funerare noi și un număr mare de cruci din piatră purtând încă inscripții din secolele XVIII-XX, alături de altele din lemn sculptat sau din fier forjat. Aria cu monumentele funerare vechi se prelungește în sus pe deal, până aproape de coama acestuia, la nord și nord-vest de biserică.

****

Pentru mai multe detalii, puteți consulta fișa de proiect atașată. Dacă doriți informații în timp real despre PR Centru și alte oportunități, puteți instala aplicația ProCentru disponibilă pe Android sau iOS. Pe website-ul programului www.regiocentru.ro, în secțiunea Implementare program sau Comunicare, găsiți mai multe situații, informări, harta contractelor și listele de beneficiari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *