culturaeducatie

Muzeul Ororilor Comunismului în România vernisează expoziția interactivă – „ROMLAG 1945 – 1965”

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu expoziției interactive „ROMLAG 1945 – 1965”, ce va avea loc în data de 21 septembrie – ora 13:00 – spațiul expozițional de la etajul al II-lea.

Numele instalației „ROMLAG 1945-1965” este dat de sistemul concentraționar și represiv instituit în perioada premergătoare, dar și în timpul regimului de tip stalinist din România. Narațiunea personalizată a spațiului represiv și totalitar este făcută printr-o abordare interdisciplinară a noilor media cu cercetarea cartografică. Îmbinarea celor două arii permite o comunicare directă și imersivă în spațiul represiv cuprins între 1945-1965 prin intermediul hărților, fotografiilor și documentelor expuse în premieră publicului.

Expoziția cuprinde 5 secțiuni tematice Rezistenta, Revoltele; Detenția Politică; Deportările și Frontierele. Fiecare zonă de cercetare analizează impactul regimului represiv prin utilizarea hărților ca instrument de orientare istorică în procesul de analiză a fenomenului comunist în România.

Instalația „ROMLAG 1945-1965”, creație a Muzeului Ororilor Comunismului în România, va putea fi vizitată la Muzeul Național al Unirii până în data de 7 noiembrie 2023, având următorul program cu publicul: marți – duminică, orele 9:00-17:00.

De asemenea, în cadrul proiectului va avea loc vineri – între orele 9 și 11 – un atelier de educație muzeală – „Globalizare versus Cortina de Fier”, adresat elevilor de liceu și organizat de Uschi Klein (cercetător) și Irina Hasnaș-Hubbard (muzeograf, educator muzeal).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *