Opinie. E suficient să ne spălăm pe dinți timp de 2 minute? Este mit sau realitate?

Mulți dintre noi suntem familiarizați cu sfaturile specialiștilor de a ne spăla pe dinți de două ori pe zi, timp de cel puțin două minute la fiecare periaj. Este acest lucru mit sau a fost dovedit a fi real de studiile de specialitate? Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, dezbate acest subiect și ne spune ce ar trebui să facem, în realitate, pentru a avea dinți și gingii sănătoase

„Spălatul pe dinți poate părea ceva banal, însă mulți dintre noi îl realizăm greșit, riscând astfel să facem mai mult rău decât bine. În anii 70, au apărut primele recomandări privind durata de două minute a periajului. Mai târziu, a apărut recomandarea conform căreia este indicat să folosim periuțe de dinți cu peri moi. După anii 90, studiile au venit cu noi indicații privind timpii ideali de periaj. Dincolo de toate acestea, fiecare dintre noi trebuie să conștientizeze că igiena orală realizată corect este extrem de importantă pentru a avea, pe termen lung, dinți și gingii sănătoase”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

5 reguli de bază privind spălatul pe dinți

„1. Este suficient să ne spălăm dinții de două ori pe zi, timp de minimum două minute? Da, este suficient, însă doar dacă o facem corect. Scopul igienizării dinților este de a îndepărta pe cât posibil bacteriile și fungii de la nivelul suprafețelor dentare. Spre deosebire de dantura intactă, dacă avem suprafețe retentive (carii, obturații nefinisate, coroane scurte, zone tocite de smalț, zone de expunere a rădăcinii dentare, pungi parodontale, aparate dentare, etc.), igiena devine din ce în ce mai laborioasă. De aceea este importantă corectitudinea cu care ne spălăm dinții, pentru a scădea factorii de retenție ai plăcii bacteriene.

2. Mișcări corecte de periaj. Ne putem spăla dinții minute în șir, însă nu va fi eficient dacă nu respectăm mișcările corecte. Acestea trebuie să urmărească sensul de creștere a dinților, de la roz spre alb, adică de la gingie către vârful dintelui. Pentru dinții superiori, de sus în jos, iar, pentru cei inferiori, de jos în sus.

Mișcarea trebuie să fie similară actului de măturare, adică să desprindă periuța de pe dinți la capătul ei. Dacă mișcarea se face în dublu sens, de la cei de sus la cei de jos și înapoi, tot ce facem este să plimbăm placa bacteriană pe dinți, ca la final să o introducem subgingival. În plus, dacă insistăm cu peria împotriva sensului de inserție al gingiei, riscăm să declanșăm retracția gingivală.

Nu trecem nici cu peria orizontal, de la stânga la dreapta, așa cum, din păcate, mulți procedează, pentru că nu ne curățăm eficient spațiile interdentare. Și, pentru că au ca prim punct de contact zona cea mai bombată a dintelui, coletul dentar, au ca efect secundar și tocirea acestuia”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

3. Nu ne rezumăm doar la periuța de dinți, ci folosim și mijloace suplimentare de igienă orală, pentru că avem nevoie să eliminăm reziduurile dintre dinți. În acest sens, nu recomand ața dentară pentru că ne poate irita sau răni gingia, ci periuțele interdentare, dușul bucal și apa de gură”, recomandă medicul stomatolog Sorina Stroe.

4. Să spălăm corect nu înseamnă apăsat, utilizând forța excesivă! Dacă folosim peria de dinți manuală, este important să nu apăsăm cu putere atunci când ne spălăm dinții. Există în comerț periuțe cu duritate medie (Medium), care sunt recomandate câtă vreme nu le folosim în forță. Atenție! Periuțele cu duritate mare (Hard) nu sunt recomandate pentru dinții naturali, pentru că, asociind forța cu o duritatea crescută a perilor, smalțul se “tocește”, se subțiază, atragând după sine sensibilitatea dentară.

5. Nu recomand mai mult de două periaje pe zi și niciodată mai repede de 30 de minute după ce mâncăm pentru a nu dezechilibra nivelul ph-ului din gură rezultat în urma masticației!”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *