UE riscă creșterea importului de gaze mai scumpe, pentru a câștiga încrederea SUA
Până la victoria lui Donald Trump, discuția asupra tranzitului de gaze în Ucraina era una simplă, nu se va prelungii actualul acord de tranzit al gazelor rusesti, dar moleculele de gaz rusesc vor tranzita Ucraina, urmare a unui contract de transport ce se va semna cu Azerbaijan și a swapului cu gaze azere – gaze rusești (detalii). Ucraina nu a confirmat această înțelegere, probabil pentru a pune o presiune pe UE în ceea ce privește discuțiile sub aspect militar. Menținerea acestei incertitudini a fost una din cauzele care a determimnat creșterea prețului gazelor pe bursa din Olanda cu 21% în ultimele 3 luni.
După ce victoria lui Donald Trump a fost clară, Uniunea Europeană a arătat că a luat în considerare opțiuni pentru a-l domoli pe Donald Trump la întoarcerea sa la Casa Albă, care se pregătește să impună taxe vamale dure. Trump a avertizat că UE va trebui să plătească un ”preț mai mare” pentru că nu cumpără suficiente exporturi americane. În acest sens UE ar putea importa mai multe GNL din SUA pentru a reduce deficitul comercial care îl îngrijorează pe Trump.
Astfel, aceste gaze suplimentare care ar putea să ajungă în UE din SUA, sunt cele care pot să înlocuiască gazele care nu mai vor veni din Fderația Rusă, via Ucraina. Astfel, poziția Ucrainei de a se opune prelungirii contractului de tranzit din Ucraina, poate să fie folosită de UE pentru a îmbunătății relațiile cu SUA. Posibila sacrificare a Ucrainei de UE, vine pe culoarul în care se presupune că oricum SUA nu o va mai sprijini după ce Donald Trump va ajunge la Casa Albă.
Oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina, crează risc de securitate energetică și o posibilă escaladare a prețului care planează asupra UE, în lipsa obținerii a altor surse de gaze.
Această situație va determina creșterea dependenței Europei de furnizarea gazelor dintr-o singură țară, la un nivel care nu a mai existat niciodată în Europa, cca 60% (dependeța de gazul rusesc a UE a fost la un nivel de 40%).
Trebuie să înțelegem contextul în care vine această mișcare
Excesul de GNL care se profilează în această iarnă, arată că producătorii de GNL din SUA se confruntă cu riscuri financiare semnificative, aceștia riscând să vândă GNL la prețuri prea mici pentru a-și asigura rentabilitatea economică a investițiilor lor.
Prețurile gazelor naturale pe piața americană au scăzut în ultimele zile, marcând prima dată în istorie după se s-a dat startul sezonului de încălzire că prețurile gazelor scad în SUA. În fapt niveluri atât de mici ale prețului spot pe Henry Hub nu a mai existat din anul 1993.
Creșterea cererii de gaze naturale lichefiate (GNL) în principalele regiuni importatoare din Asia și Europa nu a fost suficientă pentru a declanșa o creștere a prețurilor spot, care continuă să se mențină relativ constante. Astfel, prețul GNL spot pentru livrarea în Asia de Nord a scăzut de la 17,00 USD/MMBTU la 16,5 USD/MMBTU între 3 – 15 noiembrie 2024. De semnalat că prețul a scăzut timp de trei săptămâni consecutive, dar este încă mai mare decât minimul recent de 13,50 USD/MMBTU din data de 6 ioctombrie 2024.
Cu toate acestea, prețurile nu au reușit până acum să atingă creșterea sezonieră obișnuită, deoarece cererea rămâne relativ redusă și oferta este în exces, în special din Statele Unite.
Japonia, cel mai mare importator de GNL din lume, este de așteptat să importe aceleași cantități de gaze naturale în luna noiembrie 2024 ca și în luna octombrie 2024, ușor în scădere față de noiembrie anul trecut.
India, al patrulea cel mai mare cumpărător de GNL din Asia, este de așteptat să importe în luna noiembrie 2024 mai puțin LNG decât în octombrie 2024. India este un cumpărător sensibil la preț, iar creșterea prețului spot de la începutul lunii octombrie 2024 până la un maxim de 17,90 USD/MMBTU a redus, cel mai probabil, apetitul pentru mărfurile spot ale Indiei.
O iarnă mai rece decât de obicei poate epuiza stocurile, din Europa, dar chiar și în acest scenariu este puțin probabil ca Europa să fie nevoită să solicite GNL suplimentar până în februarie 2025. Asta, doar în condițiile în care alimentarea cu gaze a UE prin Ucraina se menține.
În acest context, sacrificarea Ucrainei, care a lungit nejustificat de mult semnarea contractului de tranzit gaze cu Azerbaijanul, probabil pentru obținerea unor avantaje militare din partea UE, reprezintă un important semnal care poate să fie dat noii administrații americane, de creștere a exporturilor de gaze și chiar de salvare a unor producători de GNL din SUA, totul pentru a l convinge pe viitorul președinte al SUA să nu crească taxele pentru Europa.
Graba cu care, în ultima săptămână două din cele 5 țări care importau gaze din Federația Rusă via Ucraina, Slovacia și Austria, au declarat că nu vor mai importa gaze via Ucraina, întărește ipoteza exprimată mai sus.
Importurile de gaze din SUA vor veni cu prețuri mai mari față de gazele importate din Federația Rusă, dar probabil va salva prăbușirea unor industrii din UE care și-ar reduce exporturile de produse în SUA , dacă s-ar impune taxe mai mari pentru produsele din UE. Aceleași importuri au posibilitatea de a diminua tendințele de creșetere a prețurilor pe piața de gaze.
Cu stima,
Dumitru Chisalita
Presedinte AEI