Documentarul „Arhitecții Naturii” cucerește publicul la avanpremiera națională din București
Documentarul „Arhitecții Naturii” a avut avanpremiera națională la București într-o sală plină de spectatori captivați de povestea revenirii zimbrilor și castorilor în Munții Făgăraș, un habitat din care aceste specii dispăruseră acum două sute de ani. Realizat cu sprijinul Fundației Conservation Carpathia, filmul oferă o incursiune captivantă în eforturile de refacere a echilibrului natural al regiunii, relevând atât provocările, cât și succesele acestui demers.
Proiecția pentru publicul larg va avea loc în data de 8 noiembrie, la ora 18:30, la Cinema Muzeul Țăranului Român din București (Strada Monetăriei nr. 3), iar trailer-ul poate fi vizionat aici:
https://www.youtube.com/watch?v=aKb9XUbhrUs
Documentarul cuprinde o serie de patru scurtmetraje, fiecare aducând în prim-plan aspecte esențiale ale reintroducerii acestor specii și ale impactului lor pozitiv asupra mediului.
„Arhitecții Naturii este mai mult decât un film documentar; este o invitație la reflecție asupra rolului vital pe care speciile precum zimbrul și castorul îl joacă în regenerarea naturii. Această poveste poate inspira și sensibiliza oamenii să protejeze biodiversitatea și să înțeleagă legătura profundă dintre natură și comunități”, a declarat Victoria Donos, director de comunicare și comunițăți la Fundația Conservation Carpathia.
Datorită acestui proiect, finanțat prin programul LIFE al Comisiei Europene, cel mai mare mamifer terestru al Europei, zimbrul, a revenit în Munții Făgăraș. Din 2020, peste 75 de zimbri trăiesc liberi în pădurile acestei regiuni, iar în 2021 au fost reintroduși primii castori. Ambele specii contribuie esențial la refacerea ecosistemelor, subliniind rolul lor de „arhitecți ai naturii” prin capacitatea remarcabilă de adaptare și contribuția la refacerea echilibrului ecologic al zonelor pe care le populează. Totodată, documentarul reușește să surprindă viața acestor animale fascinante în mediul lor natural, modul în care evoluează, dar și felul în care peisajul și natura încep să se modeleze odată cu revenirea lor.
Documentarul este realizat de regizorul Dan Dinu, cunoscut pentru „România Sălbatică”, alături de echipa NTD Film și Fundația Conservation Carpathia. Proiectul are ca scop reintroducerea speciilor native pentru a reda naturii echilibrul pierdut.
„Deși am avut ocazia să fotografiez și să filmez numerose specii până acum, castorul și zimbrul au fost două dintre cele mai spectaculoase animale întâlnite. Acești doi arhitecți ai naturii mi-au oferit multe momente interesante, în care m-au lăsat să descopăr importanța lor pentru ecosistem. Mă bucur că am avut ocazia sa fiu implicat în acest proiect și că prin intermediul filmului vor avea și alții posibilitatea de a se îndrăgosti de cele două animale”, a declarat Dan Dinu, regizorul seriei.
Accesul la proiecția din 8 noiembrie se face în baza tarifului standard al cinematografului, iar biletele sunt disponibile la casa de bilete a cinematografului sau online pe eventbook.ro.
Despre Fundația Conservation Carpathia
Fundația Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munții Carpați, în beneficiul biodiversității și a comunităților locale. Din 2009, fundația românească a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud estul Carpaților Meridionali, achiziționându le cu scop de conservare, a plantat peste 4 milioane de puieți pe 1.991 de hectare afectate de tăieri, a creat o zonă de 78.000 de hectare pe care nu se desfășoară vânătoare sportivă și de trofee.
Fundația contribuie la bunăstarea comunităților din vecinătatea pădurilor protejate prin proiecte sociale, de educație și de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului Național Munții Făgăraș.
Activitatea Fundației Conservation Carpathia este recunoscută la nivel național și internațional, recent organizația primind trofeul BAMBI, cel mai important premiu media din Germania, pentru categoria „Planeta Noastră”. Din 1948, BAMBI premiază personalități și organizații care se remarcă prin activitate și au un impact deosebit. „Cel mai frumos loc de pe pământ” al trupei de rock alternativ Coma va răsuna vineri, 26 iulie, ora 20:30 în concertul din deschiderea festivalului. Seara va continua cu proiecția documentarului Wild Transylvania, regizat de renumitul cineast irlandez John Murray. Filmul, lansat în 2024, explorează frumusețea și biodiversitatea unică a Transilvaniei, într-o poveste narată de Jeremy Irons, actor premiat cu Oscar.