Ediția a XVIII-a a Zilelor Artei Bizantine ajunge, sâmbătă 8 octombrie, la Alba Iulia

În perioada 06-09 Octombrie 2022, va avea loc a XVIII-a ediție a „Zilelor Artei Bizantine” eveniment ideat și materializat sub îndrumarea domnului Lect. Univ. Dr. Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, coordonator al grupului de muzică, artă și cultură
bizantină „Sfântul Ioan Damaschin”.

Prima zi a evenimentului, 06 Octombrie, va fi marcată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, începând cu ora 8:00. De la ora 11:00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, de pe str. Episcop Nicolae Ivan FN, va avea loc un Masterclass
de muzică bizantină, „Caracterul formulaic al artei Psaltice; privire de ansamblu”, suținut de Prof. Univ. Dr. Grigorios Anastasiou, directorul Institutului de Musicologie Bizantină al Bisericii Greciei.

Vineri, 07 Octombrie, de la ora 09:00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă continuă Matserclass-ul oferit de Prof. Univ. Dr. Grigorios Anastasiou, cu două cursuri de interes pentru iubitorii de muzică bizantină, ce vor trata „Formulele Vechiului Stihirar, Noului Stihirar și melosul hybrid din Doxastarul lui Iacov Protopsaltul” și „Formulele stilului Papadic. Metode de Exegeză (transcriere din vechea Notație Bizantină în Noua Notație Analitică Bizantină)”. Apoi, de la ora 18:00, la Catedrala Mitropolitană din Cluj, va avea loc Slujba Vecerniei, în prezența Înalt Preasfințitului Arhiespiscop și Mitropolit Andrei, urmată la ora 19:00 de o expoziție de artă bizantină la Muzeul Mitropoliei Clujului. Vernisajul va fi completat de un concert de muzică bizantină susținut de Prof. Univ. Dr. Grigorios Anastasiou și Grupul Sfântul Ioan Damaschin, cu participarea corului de cameră
Psalmodia Transylvanica al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu.

Sâmbătă, 08 Octombrie, de la ora 12:00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, va vea loc un curs demonstrativ de muzică bizantină susținut de către Prof. Univ. Dr. Grigorios Anastasiou, apoi de la ora 16:00, la Museul Museikon din Alba Iulia va avea loc vernisajul expoziției de artă bizantină ce va cuprinde lucrări în tehnica mozaicului realizate sub coordonarea domnului Lect. Univ. Dr. Sorin Albu de către studenții secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie din Alba Iulia. De la ora 18:00, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia va avea loc Slujba Vecerniei, iar ziua ce marchează împlinirea a 100 de ani de la sfințirea catedralei se va încheia cu un concert susținut în prezența Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Irineu, de către Prof. Grigorios Anastasiou, împreună cu Grupul Sfântul Ioan Damaschin.

Duminică, 08 Octombrie, de la ora 10:00, la Paraclisul Sfântul Stelian al Spitalului Județean Cluj, situat pe str. Louis Pasteur nr. 3-5, va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie ce va marca încheierea evenimentului cultural Zilele Artei Bizantine, ediția a XVIII-a.
Școala de cultură și civilizație bizantină propune iubitorilor de autentic o abordare de ansamblu, care cuprinde doar o mică parte din patrimoniul bizantin Mai mult decât un simplu eveniment al urbei clujene, este un moment de căutare a comuniunii cu Dumnezeu și cu cei din jur.
Această manifestare artistică se dorește a fi o împărtășire cu taina Bizanțului, care îl cuprinde pe Hristos prin caracterul său atemporal și imaterial. Un Bizanț, așadar, ca împărăție dăruită pe pământ și icoană a împărăției eshatonului.
Vă așteptăm cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *