Mai mult de 500 copii din Regiunea Centru vor beneficia de creșe și grădinițe noi prin investiții cumulate în valoare de peste 20 milioane euro, cofinanțate prin Programul REGIUNEA CENTRU

La nivelul Regiunii Centru s-au depus 14 cereri de finanțare – până la termenul stabilit în 20 decembrie 2023, ora 10.00 – pentru realizarea de investiții dedicate creșterii calității în Învățământul antepreșcolar și preșcolar. Este vorba de apelul de proiecte de tip competitiv cu termen limită de depunere a cererilor de finanțare, având un buget alocat de 12,02 milioane euro la nivel regional. Prin acest apel din cadrul Programului ”Regiunea Centru” – gestionat de ADR Centru în calitate de Autoritate de Management – UAT din mediul rural și din mediul urban, sau parteneriatele dintre UAT și unitățile de învățământ subiect al cererii de finanțare au avut posibilitatea să construiască, să extindă sau să reabiliteze, să modernizeze și să doteze unitățile de învățământ antepreșcolar și preșcolar. De asemenea, au fost eligibile activitățile de îmbunătățire a eficienței energetice în clădirile reabilitate sau modernizate, pe lângă activități de tip FSE+ și cele de cooperare teritorială. Detalii aici.

Din fondurile disponibile au fost semnate 8 contracte, în valoare totală de peste 20 milioane euro – cu municipiul Sibiu, orașul Cugir (Alba), comunele Coroisînmartin, Daneș (2 proiecte) și Sâncraiu de Mureș (din Mureș), precum și comunele Căpâlnița și Ciumani (din Harghita). Aceste cereri de finanțare solicită un buget de aproape 12 milioane euro pentru a crea condiții mai bune pentru micuții din aceste localități.

ADR Centru susține – prin aceste fonduri nerambursabile, la care se adaugă contribuția Unităților Administrativ Teritoriale care au contractat cererile de finanțare – creșterea calității vieții și a educației timpurii a copiilor, în special a celor cu nevoi speciale. Studiile de specialitate care s-au realizat în domeniul psihologiei, neurologiei, nutriției, sociologiei și pedagogiei, arată că primii ani ai copilăriei sunt cruciali în dezvoltarea inteligenței, a comportamentelor sociale , dar și a caracterului tinerilor și a viitorilor cetățeni adulți. Desigur, și din perspectiva economică a investiției în educația timpurie, este evident că toate resursele materiale și umane utilizate pentru acest tip de învățământ își dovedesc eficiența din plin în dezvoltarea ulterioară a personalității umane, care este integrată social și profesional și se implică, la rândul ei, în dezvoltarea comunității. Resursele nerambursabile europene sunt totuși insuficiente față de nevoile momentului, pentru ca toții copiii din Regiune să beneficieze de o educație adecvată și sigură. Mai avem 5 cereri de finanțare în lista de rezervă și alte entități publice au dorit să investească în acest domeniu, dar și-au prioritizat altfel alocarea resurselor. Totuși, cu fiecare unitate de acest fel nou construită sau reabilitată complet, oferim tot atâtea motive tinerilor să rămână în localitățile de unde provin și copiilor să se dezvolte armonios, în condiții corespunzătoare mileniului III”, a declarat domnul Simion Crețu, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.

Resursele financiare europene pentru aceste investiții sunt alocate în cadrul Programului „Regiunea Centru” 2021-2027, Prioritatea 6 – O REGIUNE EDUCATĂ, Acțiunea 6.1: Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu; Intervenția 6.1.1: Învățământul antepreșcolar și preșcolar, care răspunde Obiectivului Specific european OS 4.2: Îmbunătățirea accesului la servicii favorabile incluziunii și de calitate în educație, formare și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurii accesibile, inclusiv prin promovarea rezilienței pentru educația și formarea la distanță și online.

Detalii privind investițiile în învățământul antepreșcolar și preșcolar din Regiunea Centru, finanțate prin Programul ”Regiunea Centru”:

  • Primul proiect contractat în cadrul Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027: Creșă nouă cu fonduri europene pentru micuții din comuna mureșeană Daneș
  • Casă nouă” pentru copiii din comuna Ciumani – Harghita
  • Facilități moderne și pentru copiii din localitatea Seleuș, comuna Daneș, cu ajutorul fondurilor europene
  • Creșă nouă și grădiniță la Școala Gimnazială nr. 12 din Sibiu prin Programul ”REGIUNEA CENTRU” 2021-2027
  • O nouă creșă se va construi în Sâncraiu de Mureș cu fonduri europene
  • Grădiniță nouă – în comuna Coroisînmartin, județul Mureș
  • Fonduri europene pentru construirea unei grădinițe în Vinerea-Cugir

* Comuna Căpâlnița va avea o creșă nouă, construită cu fonduri europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *