Inter-ART Aiud la Los Angeles. Expoziția de artă românească “DIVERSITĂŢI CULTURALE

În data de 27 noiembrie 2023, la Consulatul General al României în Los Angeles, a avut loc un proiect amplu în ideea de a promova arta contemporană românească şi pe coasta de 9vest a Statelor Unite ale Americii, unde Fundaţia Inter-Art nu organizase o manifestare de acest gen.

Evenimentul s-a desfăşurat sub Înaltul Patronaj al E.S. Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României.

După succesul deosebit al proiectului „Identităţi multiculturale”, organizat în 2019 la Sediul ONU din New York, tot sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, am dorit să redefinim şi să continuăm ce am realizat atunci şi anume promovarea artei contemporane româneşti.

Expoziţia “DIVERSITĂŢI CULTURALE” cuprinde50 de artişti români de diferite etnii atât din ţară cât şi din diaspora. Selectia lor calitativă a fost realizată de către conducerea Fundației Inter-Art pe baza colaborărilor la diverse proiecte organizate de noi. Dorim în continuare o abordare interetnică, cei 50 de artişti reprezentând toate cele 20 de minorităţi cu reprezentare în Parlamentul României şi bineînţeles majoritatea românească. Şi de această dată am decis ca lucrările să fie uniforme ca dimensiune, în ideea de a forma un puzzle enorm în momentul expunerii. Este un mesaj simbolic despre armonia între etnii, între artişti aparţinând unor culturi diferite care trăiesc împreună.

Cu ocazia vernisajului a avut loc şi o prezentare de cărţi şi albume publicate de Fundaţia Inter-Art şi Centrul Multicultural Liviu Rebreanu Aiud şi un apreciat recital de muzică susținut de Daniel Avram (chitară) și Dan Avram (pian/orgă), repertoriul fiind unul special conceput pentru tema expoziției. Cei doi soliști au mai sustinut astfel de recitaluri foarte bine primite la Palatul ONU din Geneva, la Seara Inter-Art din New York si la Muzeul Cotroceni..

„De 28 de ani Fundaţia „Inter-art” a făcut conexiuni între artiştii plastici autohtoni şi artiştii plastici de pe alte meridiane, a promovat dialogul intercultural, arta şi cultura românească peste hotare, pe toate continentele lumii. Un rol important l-a acordat, tot timpul, schimburilor culturale şi interacţiunii între diversele culturi atât la nivel național cât și internațional.

Din punctul nostru de vedere are o semnificaţie deosebită implicarea minorităţilor naţionale în viaţa culturală actuală, potenţialul de creaţie al acestor grupuri, care au un renume atât în România cât şi în afara graniţelor ţării. Acest proiect demonstrează din nou că prin arta contemporană se pot întări legăturile, întelegerea şi armonia între majoritate şi minorităţi, pot fi subliniate valorile umane comune” a declarat Stefan Balog, curatorul expoziției.

Evenimentul este iniţiat şi organizat de Fundaţia Inter-Art din Aiud, sub egida Consulatul General of României în Los Angeles, având co-organizator Departamentul pentru Relaţii Interetnice- Guvernul României şi partener Primăria Municipiului Aiud- Centrul Multicultural Liviu Rebreanu Aiud.

Cuvântul de deschidere a fost prezentat de ES doamna Lucia Sava, Consulul General al României în Los Angeles, domnul Dincer Geafer, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice- Guvernul României și de domnul Ștefan Balog, președintele Inter-Art Aiud.

În intervenția sa, ES doamna Lucia Sava, Consulul General al României în Los Angeles a arătat că: „ România este o țară bogată în diversitate culturală, cu o istorie fascinantă și cu influențe din diferite culturi și civilizații. Prin această expoziție ne-am dorit să subliniem înțelegerea și respectul reciproc între diferitele culturi, o diversitate care este vizibilă în limba, tradițiile, obiceiurile, bucătăria și arta românească.”

“Arta are capacitatea să vindece, să facă oamenii mai buni, să facă o lume mai bună, să putem să ne bucurăm de tot ceea ce trăim şi simţim. “ a precizat domnul Dincer Geafer, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice- Guvernul României.

Prezentarea cărților și albumelor de artă a fost realizată de Ioan Hădărig, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Lucrările prezentate au fost donate participanților la manifestare.

Echipa de organizare, Fundaţia Inter-Art: Stefan Balog- curatorul expoziţiei, Ioan Hădărig – director artistic, Zoltan Balog şi Robert Lixandru- coordonatori proiect. Coordonator din partea Departamentului pentru Relaţii Interetnice – Guvernul României: Julia Lakatos.

Fotografii de Zoltan Balog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *