Conferința „Mica Romă și Iuliu Maniu”, în Catedrala Blajului

Comunicat: Conferința „Mica Romă și Iuliu Maniu”, în Catedrala Blajului

Cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș organizează joi, 28 septembrie 2023, începând cu ora 18:00, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, conferința „Mica Romă și Iuliu Maniu”. Evenimentul face parte din seria de manifestări dedicate împlinirii a 150 de ani de la nașterea marelui om politic Iuliu Maniu și a 70 de ani de la trecerea sa în eternitate, în penitenciarul de exterminare de la Sighet.

Vor conferenția Prof. dr. Adrian Cioroianu, Manager al Bibliotecii Naționale a României, Ion-Andrei Gherasim, Președinte al Fundației Corneliu Coposu și Părintele Cristian Borz, Paroh al Parohiei Greco-Catolice din Bădăcin (satul natal al lui Iuliu Maniu).

Cu această ocazie, va fi prezentat albumul omagial „Mica Romă și Iuliu Maniu”, apărut, în acest an, la Editura Presa Universitară Clujeană din Cluj-Napoca.

Pe parcursul evenimentului, vor interveni Diacon Prof. dr. Ion Buzași, Prof. dr. Vasile Burja și Ioan Gabriel Ștefan, student la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Blaj.

Moderatorul conferinței este Părintele Dr. Cristian Barta, Decanul Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj, purtător de cuvânt al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

Conferința „Mica Romă și Iuliu Maniu” se va încheia cu binecuvântarea și cuvântul Preasfinției Sale Cristian Dumitru Crișan, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș.

Manifestarea din Catedrala Blajului va fi transmisă în direct de postul de televiziune ANGELUS TV și de canalul youtube Radio BLAJ TV ONLINE.

Vă împărtășesc convingerea că întâlnirea cu Iuliu Maniu, cu principiile și valorile sale morale, care își păstrează actualitatea, este o investiție spirituală în noi, în prezentul și viitorul societății noastre.” – Pr. Cristian Barta, purtător de cuvânt al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

Program Conferință „Mica Romă și Iuliu Maniu”

Ora 18:00: DESCHIDEREA EVENIMENTULUI – Moderator Pr. Cristian Barta

Vor conferenția:

– Prof. dr. Adrian Cioroianu, Manager al Bibliotecii Naționale a României: „Iuliu Maniu în colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a României”;

– Ion-Andrei Gherasim, Președinte al Fundației Corneliu Coposu: „Iuliu Maniu, politicianul sau misticul, în viziunea lui Corneliu Coposu”;

– Părintele Cristian Borz, Paroh al Parohiei Greco-Catolice din Bădăcin: „Iuliu Maniu, un om al credinței”.

Ora 19:00: Prezentarea albumului omagial „Mica Romă și Iuliu Maniu” (Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca, 2023)

Vor interveni:

– Diacon Prof. dr. Ion Buzași;

– Prof. dr. Vasile Burja;

– Ioan Gabriel Ștefan, student la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Blaj.

Ora 19:15: Cuvântul și binecuvântarea Preasfinției Sale Cristian Dumitru Crișan, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *