economiesocietate

SC APA CTTA SA ALBA. Ședință de monitorizare a implementarii Proiectului Major: ”Reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și apă uzată în județul Alba, 2014-2020”

Joi 14.09.2023, a avut loc la sediul SC APA CTTA SA ALBA, sedinta de monitorizare a implementarii Proiectului Major: ”Reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și apă uzată în județul Alba, 2014-2020”, la care au participat: directorul Directiei generale POIM-Directia Monitorizare Proiecte din Ministerul Fondurilor Europene Andrei Chivu, directorul general al Operatorului SC APA CTTA SA ALBA Cornel Stefan Bardan, echipa de Implementare a Proiectului, reprezentantii supervizorului și reprezentanții constructorilor implicați în implementarea proiectului.

Obiectivul acestei întâlniri a fost analizarea parametrilor Proiectului, aceasta reprezentând un pas important în scopul abordării proactive a activităților de monitorizare a implementării acestuia.

Agenda de discuții a intalnirii a cuprins aspecte privind stadiul lucrarilor din cadrul contractelor, monitorizarea riscurilor în implementarea Proiectului, indicatorii de realizare, precum și alte subiecte, toate având ca scop maximizarea rezultatelor în implementarea proiectului și optimizarea activității de monitorizare desfășurată de către Autoritatea de Management POIM.

Proiectul Major ”Reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și apă uzată în județul Alba, 2014-2020” este in valoare totala de 114.079.588 euro (fara TVA) fiind finantat de catre Uniunea Europeana cu 86.737.563 euro (fara TVA), la aceasta suma adaugandu-se 13.265.745 euro de la bugetul statului, 2.040.884 euro de la bugetele locale ca beneficiari finali ai investitiilor, iar Beneficiarul proiectului, SC APA CTTA SA Alba, va contribui cu 12.035.397 euro.

Proiectul cuprinde 3 contracte de servicii, unul de furnizare vehicule operaționale, si 9 contracte de lucrări, prin care se vor realiza investiții în infrastructura de apă și apă uzată, dupa cum urmeaza:

-reabilitarea aductiunilor Galda-Teius-Aiud-Ocna Mures si Galda-Blaj,

-extinderea si reabilitarea aductiunilor Cimpeni-Abrud si Cimpeni-Baia de Aries,

-extindere și reabilitare rețele de apă și apă uzată în aglomerarea Alba Iulia, localitatea Pâclișa, în aglomerarea Ighiu, localitatea Țelna si în aglomerările Abrud și Baia de Arieș, execuție lucrări pt. extinderea sistemelor de apă în Arieșeni.

-extindere rețele de apă și apă uzată în aglomerarea Aiud – Lopadea Nouă

-extindere rețele de apă uzată în aglomerarea Unirea – Războieni si in aglomerarea Blaj – Sâncel -extindere/reabilitare sistem de alimentare cu apă în Cistei si Bucerdea Grânoasa- Crăciunelu de Jos

-construire stații de epurare apă uzată in Abrud si Baia de Arieș, reabilitarea stațiilor de tratare apă potabilă Zlatna și Mihoiești (Cimpeni).

Prin intermediul acestui proiect vor fi continuate actiunile integrate de dezvoltare a sistemelor de apa si apa uzata in aglomerarile cu o populatie cuprinsa intre 2000-10.000 locuitori. Astfel, in ceea ce priveste alimentarea cu apa vor beneficia peste 100.000 de locuitori din aria de deservire a 4 sisteme zonale de alimentare cu apa: Alba, Zlatna, Apuseni si Arieseni, iar pentru canalizare-epurare circa 23.000 locuitori din 7 aglomerari: Alba Iulia, Ighiu, Aiud-Lopadea Noua, Blaj, Sancel, Abrud, Baia de Aries, Unirea, Razboieni.

Accesarea fondurilor europene nerambursabile prin POIM 2014-2020 reprezintă o oportunitate pentru SC APA CTTA SA ALBA de a asigura servicii de alimentare cu apă și de canalizare la standarde europene, de a crește rata de conectare a locuitorilor la serviciile de apă/canalizare în aria noastra de operare . Aceste intalniri sunt mai mult decat benefice in vederea finalizarii obiectivelor pe care ni le-am propus atunci cand am semnat contractul de finantare al proiectului prin identificarea reala a problemelor ce pot influenta negativ ducerea la bun sfarsit a lucrarilor”, a declarat directorul general Cornel Stefan Bardan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *