Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: Aproape 150 de artiști populari și profesioniști vor evolua, duminică, pe scena Sărbătorii Libertății de la Blaj

Aproape 150 de artiști populari și profesioniști vor evolua, duminică, pe scena Sărbătorii Libertății de la Blaj, proiect cultural care îmbină istoria, muzica bună și tradițiile autentice românești. Evenimentul este dedicat unuia dintre cele mai importante momente din istoria românilor și se va desfășura pe Câmpia Libertății din Blaj, locul istoric unde a avut loc Adunarea Națională din 1848.

Cea de-a doua zi a sărbătorii este dedicată folclorului autentic și cuprinde un spectacol extraordinar susținut de Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal. Pe scenă vor urca artiști îndrăgiți de folclor printre care amintim pe Veta Biriș, Reta Rus, Marinela Baba, Dorina Narița, Roxana Reche, Bogdan Toma, Oana Bozga Pintea, Mirela Mănescu, Nicolae Plută, Floricica Moga, Ina Todoran, Adina Popa, Alexandra Băcilă, Iulia Schiau, Cristina Căpâlnean, Maria Uțiu, Daria Costea, Alina Cucui. De asemenea, în cadrul spectacolului vor evolua și grupurile tradiționale din Crăciunelu de Jos, Valea Lungă, Cergău, Sâncelenii și Biienii. În total, aproape 150 de artiști populari și profesioniști din județul Alba, din domeniul folclorului muzical, literar și coregrafic vor evolua, duminică, pe Câmpia Libertății de la Blaj. Pe tot parcursul zilei, FUN GIMN înseamnă o serie de activități pentru copiii prezenți la sărbătoare. Evenimentele vor fi prezentate de jurnalista Andreea Bogdan.

Sărbătoarea Libertății a debutat, sâmbătă, iar în prima zi manifestările au cuprins un concert extraordinar pop-clasic Opera Grup Project, alături de soliștii Geani Brad (bariton), Alexandru Pal (nai) și Georgeta Plută (soprană). Opera Group Project a luat naștere în toamna anului 2008 la inițiativa contrabasistului și tenorului Alexandru Mânzat. Componenții grupului sunt instrumentiști de mare valoare și cu mare experiență profesională, în mare parte membrii ai Orchestrei Operei Naționale Române din Cluj Napoca. În program a fost inclus apoi un recital extraordinar al Fanfarei Transilvania junior, iar seara s-a încheiat cu o petrecere în aer liber „Retro Night Fever”.

Sărbătoarea Libertății este organizată de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Blaj. Sărbătoarea este deja un eveniment de tradiție și are loc pe Câmpia Libertății din Blaj, locul de desfășurare al Adunării Naționale din 3/15 mai – 5/ 17 mai 1848. Această adunare a românilor transilvăneni, în timpul Revoluției de la 1848, a fost momentul exprimării publice a revendicărilor naționale, politice, religioase și sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *