Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: Eveniment comemorativ „Horea, Cloșca și Crișan – martiri și eroi ai națiunii române”

Conducătorilor Răscoalei de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan, vor fi comemorați marți, 28 februarie 2023, la Alba Iulia printr-un eveniment special denumit „Horea, Cloșca și Crișan – martiri și eroi ai națiunii române”.

Manifestările vor debuta, la ora 11:00, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia cu intonarea Imnului Național al României de către Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș, moment urmat de o alocuțiune privind semnificația evenimentului și depuneri de coroane și jerbe de flori. La ora 11:45, programul va continua la monumentul de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia cu intonarea imnului, urmată de un ceremonial religios, alocuțiuni și depuneri de coroane și jerbe de flori.

La ora 19:00, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan, va avea loc evenimentul „Omagiu simbolic adus conducătorilor Răscoalei de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan” care va cuprinde o prezentare istorică susținută de IOANA URSU, muzeograf Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, un moment de reconstituire istorică: „HOREA” (interpretat de TUDOR ROȘU, istoric Muzeul Național al Unirii Alba Iulia) și un recital de muzică patriotică susținut de părintele DORU GHEAJA și Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba.

Evenimentul „Horea, Cloșca și Crișan – martiri și eroi ai națiunii române” este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Muzeul Național al Unirii, în parteneriat cu Instituția Prefectului și Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia.

_______________________________

Vasile Ursu Nicula, cunoscut sub numele Horea, Ion Oargă (Cloșca) și Marcu Giurgiu (Crișan) au fost conducătorii Răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania. Aceasta a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage împotriva constrângerilor la care era supusă. Răscoala a avut numeroase ecouri în străinătate, iar, în urma acesteia, moții din Munții Apuseni au câștigat mai multe drepturi precum libertatea pășunatului, scutirea de cărăușie, desființarea servituții personale și a legării de glie, căsătorii fără consimțământul nobilului precum și dreptul la educație.

În memoria liderilor răscoalei, Horea, Cloșca și Crișan, la Alba Iulia a fost ridicat un obelisc, în fața porții a treia a Cetății Alba Carolina. Monumentul a fost ridicat la inițiativa Societății Astra și a fost inaugurat în prezența regelui Carol al II-lea și a fiului său, Mihai, voievod de Alba Iulia, la 14 octombrie 1937.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *