Caz de pestă porcină africană, depistat la un mistreț împușcat pe Fondul de Vânătoare 39 Alba Iulia

Comunicat de presă

Un caz de pestă porcină africană a fost confirmat la un mistreț împușcat în Fondul de Vânătoare 39 Alba Iulia, proprietate a Asociației de Vânătoare și Pescuit Mamut. Boala a fost confirmată în urma analizelor efectuate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba. De asemenea, a fost stabilit un plan de măsuri pentru combaterea pestei porcinei africane și prevenirea răspândirii bolii. Acesta a fost aprobat, conform procedurilor, de către Centrul Local de Combatere a Bolilor.

A fost stabilită zona afectată formată din zona infectată (pe o rază de 8 km din punctul în care a fost depistat cazul) și zona tampon (pe o rază de 5 km). Fonduri de vânătoare aflate în zona afectată a județului Alba sunt: FV 39 Alba Iulia, FV 34 Ampoița, FV 38 Valea Mică, FV 41 Vințu, FV 52 Pianu, FV 42 Daia, FV 37 Oarda, FV 35 Ighiu, FV 36 Berghin, FV 23 Cricău.

Parte din măsurile aplicate în urma depistării cazului:

  • Informarea imediată a operatorilor, medicilor veterinari, vânătorilor, altor autorități competente relevante și a oricărei persoane fizice sau juridice interesate în legătură cu apariția bolii și cu măsurile de control adoptate;
  • Efectuarea dezinfecției la locurile de recoltare a cadavrelor, pe mijloacele de transport, ustensile, incălțăminte, precum și a oricăror elemente sau material potențial transmițător de boala;
  • Efectuarea anchetei epidemiologice;
  • Efectuarea de patrulări zilnice în teren, catagrafierea efectivelor de porci mistreți, depistarea animalelor bolnave sau moarte, prelevarea de probe de la animalele moarte, cu stabilirea coordonatelor GPS la locul găsirii acestora;
  • Pentru a evita răspândirea bolii, în toată zona afectată, toți porcii din exploatații (gospodării ale populației) trebuie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploatație.

Pesta porcină africană ucide atât porcii domestici, cât și mistreții. Răspândirea acestei boli pe glob este responsabilă de pierderile masive de porci și de consecințele socio-economice dramatice. Producția cărnii de porc este esențială pentru siguranța alimentară și traiul a milioane de oameni.

PPA nu este un pericol pentru sănătatea omului, dar este devastatoare pentru sectorul suin. Oamenii nu se îmbolnăvesc de PPA, iar boala nu poate fi transmisă la oameni prin contactul cu porci sau consumând produse de porc.

Virusul PPA este foarte rezistent. Îl poți purta pe haine, încălțăminte, echipamente de lucru și vehicule dacă ai vizitat o zonă contaminată sau dacă aduci produse de porc dintr-o zonă contaminată. Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect, prin secreții, furaje etc.

Măsuri de biosecuritate și sfaturi pentru crescătorii de porci pentru prevenirea PPA:

IGIENA:

  • Utilizați echipament dedicat doar adăpostului porcilor;
  • Plasați dezinfectoarele de mâini și de picioare la intrările în adăpost porcilor;
  • Dezinfectați toate obiectele (vehicule, echipament de lucru) cu produse autorizate (dacă au intrat în contact cu porcii).

FURAJAREA:

  • Dacă hrăniți porcii cu resturi, totdeauna fierbeți-le minim 30 de minute, răciți-le și administrați-le;
  • Asigurați porcilor apă curată.

SEGREGAREA:

  • Construiți un adăpost care să prevină contactul cu mistreții;
  • Izolați porcii nou-veniți în adăpost (de ceilalți porci) pentru cel puțin 30 de zile și urmăriți semnele clinice;
  • Limitați mișcarea personalului și a vizitatorilor în/din fermă.

CÂND SUSPECTAȚI PREZENȚA PPA:

  • Luați legătura cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit de pe raza localității în care vă aflați.

Raportați către autoritățile veterinare locale orice suspiciune a prezenței virusului PPA.

DSVSA Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *