Praznicul Botezului Domnului – 2023, la Catedrala Reîntregirii și Încoronării din Alba Iulia

COMUNICAT DE PRESĂ

În zilele de 5-6 ianuarie 2023, la Catedrala Reîntregirii și Încoronării din Alba Iulia, vor fi oficiate mai multe slujbe specifice perioadei liturgice a Praznicului Botezului Domnului.

Joi, 5 ianuarie – Ajunul Bobotezei

• ora 7.00-8.45 – Ceasurile Împărătești și Obednița

• ora 8.45-11.00 – Vecernia unită cu Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și Sfințirea cea mare a apei

• ora 18.00-19.25 – Pavecernița Mare cu Litie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu

Vineri, 6 ianuarie – Botezul Domnului

• ora 8.00-9.30 – Utrenia

• ora 9.30-12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu

• ora 12.00-12.40 – Sfințirea cea Mare a Apei (în fața Clopotniței Catedralei)

• ora 18.00-19.25 – Vecernia mare cu Litie

În zilele de 5-6 ianuarie 2023, la Catedrala Reîntregirii și a Încoronării, se vor sfinți 4.000 litri de apă în cadrul Slujbei Aghiasmei Mari. După cum spunea marele liturgist român, părintele profesor Ene Braniște, „această slujbă poartă denumirea de Agheasmă Mare pentru că apa de la Bobotează are o putere deosebită, fiind sfințită printr-o dublă epicleză, iar sfințirea are loc în însăși ziua în care Domnul nostru Iisus Hristos a sfințit apele, prin Botezul Său în apa Iordanului”.

Se recomandă ca apa sfințită sau Aghiasma mare să se consume pe nemâncate, dimineața, înaintea anafurei sau după împărtășanie atunci când credincioșii se cuminecă, din Ajunul Bobotezei până la Odovania Praznicului (14 ianuarie). La recomandarea preotului duhovnic, Aghiasma mare se poate lua și în afara acestei perioade liturgice. Aghiasma mare oferită de preoții parohi când binecuvintează locuința și gospodăria se păstrează într-un recipient, de obicei un vas de sticlă, folosindu-se în situații speciale, la sfatul părintelui duhovnic.

În rugăciunea de sfințire, rostită de arhiereu sau de preot, se face pomenirea foloaselor duhovnicești ale Aghiasmei mari pe care o cunsumăm: „Și-i dă ei harul izbăvirii și binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe ea izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească, pentru ca toți, cei ce se vor stropi și vor gusta din ea, să o aibă spre curățirea sufletelor și a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfințirea caselor și spre tot folosul de trebuință”.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Alba Iuliei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *