Sibiu Jazz Festival 2022. A 50-a ediție. Vezi programul


Sibiu Jazz Festival este considerat unic in Romania, avand in vedere longevitatea, consecventa si numarul impresionant de celebritati ale genului, care l-au onorat cu prezenta. Este cel mai vechi festival de acest gen din tara si unul dintre cele mai vechi festivaluri de jazz din lume, motiv pentru care Sibiul a fost declarat, inca din anii ’80, „Capitala Jazzului” din Romania. Pe plan mondial, sunt rare festivalurile de gen, care se pot mandri cu o istorie de peste patru decenii, cand insasi existenta acestei muzici abia depaseste un secol.
Putine festivaluri de jazz din lume pot etala o traditie si o continuitate comparabile cu cele ale reuniunii muzicale din fiecare primavara de la Sibiu.

La inceputul anilor ’70 au loc la Ploiesti primele trei editii ale Festivalului National de Jazz. Din motive de „poluare ideologica”, Festivalul este mutat, fortat, la Sibiu, in anul 1974, bucurandu-se de respect si sustinere, pana si din partea oficialitatilor politice comuniste, fiind organizat de echipa dedicata a Jazz Club Sibiu, cel mai puternic club de jazz din tara la vremea respectiva.

Incepand cu anul 1997, continuarea nobilei traditii a evenimentului – ce fusese un bastion al culturii autentice inca din perioada comunista – si-a asumat-o Fundatia Sibiu Jazz Festival, avandu-l ca director artistic pe H. Johannes Konstantin Schmidt, membru fondator al Jazz Club Sibiu si, ca director executiv pe Simona Adina Maxim.

Ani de-a randul, scena sibiana a consacrat valorile jazzului autohton. Nu exista jazzman roman, a carui evolutie sa nu fi fost marcata, in vreun fel sau altul, de Festivalul de la Sibiu. Prezenta internationala s-a inscris si ea pe linia pluralismului stilistic si a deschiderii spre toate orizonturile. O lista, chiar incompleta, a muzicienilor straini ce au evoluat in cadrul Festivalului, vorbeste de la sine: Ron Carter, Toots Thielemans, Archie Shepp, Didier Lockwood, Dee Dee Bridgewater, Jan Garbarek, Bill Evans, Charles Lloyd, Birelli Lagrene, Chucho Valdes, Arturo Sandoval etc.

In anul 2005, Sibiu Jazz Festival este recunoscut ca cel mai important eveniment de gen din Romania, devenind primul festival din tara noastra, membru in cea mai importanta retea de festivaluri si promotori de jazz din Europa: Europe Jazz Network.

Vineri, 28 octombrie – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia
– Szilárd Banai & Friends (HU)
– ONJ – Orchestra Națională de Jazz a Franței (FR)
– 7th SENSE (RO) – Marele Premiu al Sibiu Jazz Competition 2021
Jam Session & After-Party

Sâmbătă, 29 octombrie – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia
– Maria João & Mário Laginha Quartet (PT)
– Ramon Valle Quintet (CU/DE/ES/FR)
Jam Session & After-Party

Duminică, 30 octombrie – Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia
– Kristin Asbjørnsen Band (NO/Ghana)
– Fish in Oil (Serbia)
Jam Session & After-Party
Bilete pentru Mainstage de la Filarmonica de Stat Sibiu: https://www.iabilet.ro/bilete-sibiu-jazz-festival-editia…/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *