Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia propune includerea evenimentului ”Teatrul Caragiale – 100 de ani” în programul manifestărilor din acest an dedicate Zilei Naționale a României

Comunicat de presă

Casa de Cultură a Studenților funcționează în clădirea fostului ”Teatru Caragiale”, un loc simbolic al Alba Iuliei și județului Alba. Edificiul a găzduit nu doar Serbările Încoronării din 1922 a Regilor României, ci și majoritatea vieții culturale a Albei.

La 1 decembrie 2022 se vor împlini 100 de ani de la inaugurarea acestui edificiu ca teatru – ”Teatrul Caragiale” – și deschiderea oficială a primei stagiuni teatrale. Nume mari ale vremii au jucat în fața publicului pe scena „Teatrului Caragiale“ din Alba Iulia. Constantin Tănase a jucat aici două spectacole, în anul 1940, dar teatrul a fost gazda unor manifestări culturale de excepție în întreaga sa existență.

Edificiul și-a păstrat destinația inițială, de locaș cultural, până în zilele noastre, destinație regăsită sub diversele denumiri: Reduta Orășenească, Teatrul Caragiale, Teatrul Comunal, Teatrul Municipal, Casa Municipală de Cultură, iar din 1992 – Casa de Cultură a Studenților, odată cu înființarea Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, fiind cel mai „încărcat”, din punct de vedere cultural, dintre edificiile județului Alba.

Casa de Cultură a Studenților propune principalelor autorități publice care organizează manifestările dedicate Zilei Naționale a României – Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Județean Alba și Instituția Prefectului – includerea evenimentului ”Teatrul Caragiale – 100 de ani” în programul acestor manifestări, prin susținerea unor activități precum:

dezvelirea unei plăci aniversare ► realizarea unei mese rotunde cu istorici și oameni de cultură ► organizarea unor spectacole de teatru, pentru toate vârstele ► expoziție cu documente și fotografii de arhivă ► expoziție de desene sau picturi tematice ► refacerea panoului comemorativ de pe fațada vestică sau găsirea altei soluții.

Alba Iulia, 27.10.2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *