Expoziție aniversară. Arhivele Naționale. De la pergament spre era digitală

Ziua Arhivelor Naţionale

Joi, 27 octombrie 2022, ora 13.00, la Sala Unirii va fi vernisată expoziția Arhivele Naționale. De la pergament spre era digitală.

Cu această ocazie vor fi expuse o serie de documente extrem de spectaculoase, provenind de la importante personalități din istoria românilor, precum Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu, Tudor Vladimirescu sau Carol I.

Dintre acestea amintim hrisovul de danie acordat în anul 1458 de Vlad Țepeș mănăstirii Tismana sau actul cu pecetea domnului moldovean Ștefan cel Mare, prin care îi întărea spătarului Purice o proprietate.

De asemenea, publicul va mai putea vedea printre altele, un document emis de Mihai Viteazul în anul 1600, o proclamație a lui Tudor Vladimirescu din 20 martie 1821 sau o scrisoare a lui Aurel Vlaicu adresată în anul 1910 lui Romulus Boca.

Evenimentul va avea loc în contextul în care, în fiecare an, la 31 octombrie, România sărbătoreşte Ziua Arhivelor Naţionale. Anul acesta se împlinesc 160 de ani de când, la 31 octombrie 1862, Alexandru Ioan Cuza a semnat decretul de înfiinţare a Direcţiei Generale a Arhivelor Statului, prin unificarea Arhivelor Statului din Ţara Românească şi Moldova, instituţie care avea la bază principiul separării actelor cu valoare istorică de cele cu valoare practică, aspect neschimbat până în ziua de azi.

Manifestarea este organizată de Consiliul Județean Alba, Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *