SEBEȘ, 15-16 OCTOMBRIE 2022: „POVESTEA ÎNCORONĂRII”, ÎN GRĂDINA MUZEULUI MUNICIPAL „IOAN RAICA” SEBEȘ – EXPOZIȚIE DOCUMENTARĂ CU ACCES GRATUIT

Sâmbătă, 15 octombrie 2022, se împlinesc 100 de ani de la încoronarea regelui Ferdinand I și a reginei Maria, ca suverani ai României Mari, eveniment petrecut la Alba Iulia, în data de 15 octombrie 1922.

Ceremonia solemnă, a cărei organizare a impus alocarea unor importante resurse materiale și umane, a avut ca loc central de desfășurare Biserica Încoronării și platoul din fața ei, lăcașul de cult fiind construit special pentru acest eveniment, în perioada martie 1921 – septembrie 1922.  În biserică s-au sfințit însemnele regale, coroanele și hlamidele pe care urmau să le poarte cei doi suverani. A urmat un „Te Deum”, conceput special pentru această solemnitate de către mitropolitul primat Miron Cristea, urmat de „Rugăciunea de încoronare”, regele fiind proclamat, în repetate rânduri, de același înalt prelat, prin formula „vrednic este!”.

Din biserică, alaiul regal s-a deplasat pe platoul din fața bisericii, unde, în fața unei numeroase asistențe, era amenajată o mică platformă acoperită cu un baldachin. Acolo, câțiva ofițeri ai armatei române i-au asistat pe suverani în ultimele pregătiri în vederea încoronării, punându-le pe umeri hlamidele. Mihail Pherekyde, președintele Senatului, i-a înmânat regelui coroana, care și-a pus-o singur pe cap, repetând gestul predecesorului său, Carol I, din 1881. Mihail Orleanu, președintele de atunci al Adunării Deputaților, a prezentat coroana reginei, iar suverana, îngenuncheată, a fost încoronată de către rege care, apoi, a sărutat-o.

Vă invităm să aflați întreaga desfășurare a acestei ceremonii, care a consfințit în mod simbolic apariția României Mari, de la pregătirea ei și până la plecarea invitaților, din expoziția documentară „Povestea încoronării”, care poate fi vizitată, gratuit, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie 2022.

Expoziția este organizată de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia cu sprijinul Primăriei Municipiului Sebeș, al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și al Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

În zilele de 15 și 16 octombrie 2022 accesul publicului va fi gratuit în toate expozițiile muzeului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *