culturasocietate

„Regal etnografic” la Museikon

COMUNICAT DE PRESĂ

Vineri, 14 Octombrie 2022, ora 18:00 la Museikon, va avea loc vernisajul expoziției „Regal etnografic”. Obiecte de tezaur din Colecția Etnografică Marius Matei vor fi aduse în premieră la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Expoziția „Regal etnografic” este dedicată sărbătoriri Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria.

De o frumusețe clasică, Regina Maria purta rochii albe, perle și opregul bănățean pe care l-a adoptat în ținutele oficiale purtate la marile evenimente naționale și internaționale. Să nu uităm contribuția Reginei Maria la promovarea costumului popular ca emblemă identitară a românilor.

În cadrul expoziției se vor regăsi costume tradiționale din Banatul de câmpie, bijuterii autentice vechi de sute de ani și documente fotoetnografice din cadrul Colecția Etnografică Marius Matei. Printre obiectele de tezaur care nu au mai fost admirate până acum se numără o catrință de tezaur, ornată cu 365 monede datând de la sfârșitul sec al XIX-lea.

Costumele tradiționale din zona Banatului de Câmpie ce alcătuiesc Colecția Etnografică Marius Matei au fost expuse în cele mai prestigioase muzee din România, iar de data aceasta ajung la Museikon. Cunoscutul colecționar a adunat în colecția sa peste 3000 de piese, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea și până la mijlocul secolului al XX-lea.

„Costumele tradiționale din această colecție dezvăluie frumusețea și pasiunea locului în care multiculturalitatea este încă o trăsătură specifică. Fire de aur formează figuri decorative complexe, iar mâna iscusită a femeii desăvârșește croiala specifică portului bănățean. Costumul tradițional vorbește despre generații de bănățeni, despre inteligență și inventivitate, despre aplecarea spre eleganță și frumos, despre universul nemuritor al satului românesc bănățean. Toate aceste costume sunt mărturii ale talentului și harului, aceste piese fiind un element reprezentativ al României.”, declară Marius Matei, etnograf.

Cu ocazia vernisajului vor lua cuvântul prof dr. Ilie Moise, cercetător științific în cadrul Institutului de Cercetări Socio-Umane din Sibiu, Elena Daniela Cucui, muzeograf în cadrul Museikon și etnograful Marius Matei.

În cadrul vernisajului va mai avea loc un moment muzical inedit oferit de formația camerală, condusă de Sergiu Sândulache și naista Carina Cătărama, acompaniată de profesorul Ruben Morar.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *