Opereta „Crai Nou”, producție a Operei Române București – spectacolul de gală la Centenarului Încoronării de la Alba Iulia

Este cu neputință a asculta cuvintele lui Alecsandri și muzica lui Porumbescu fără a rămâne fermecat nu de artă ca artă, ci de a vedea lumea ca român” – Cronică din 1898, Ziarul Patria.

„Crai nou”,  prima operetă românească, scrisă acum 140 de ani și capodopera unuia dintre cei mai mari compozitori români, Ciprian Porumbescu, este doar una dintre surprizele pregătite de Primăria Alba Iulia pentru participanții la Centenarul Încoronării.

Un amalgam de marșuri, imnuri, motive folclorice  autentic românești, susținute de voci puternice și instrumentiști valoroși, dar și libretul ce poartă semnătura unui alt mare român, Vasile Alecsandri, toate fac din opereta “Crai Nou” un spectacol unic.

Mai bine de 2000 de români asistau, acum 140 de ani, în Brașov la premiera operetei Crai Nou iar compozitorul ei, Ciprian Porumbescu, declara impresionat: ,,Un asemenea popor plin de viață și de inteligență nu poate să dispară niciodată”.

Dirijorul Daniel Jinga, scenograful Adrian Damian și regizorul Răzvan Ioan Dincă sunt numele care, împreună cu o distribuție de excepție, dau greutate spectacolului și garantează publicului un eveniment de calibru, memorabil.

Sunt atât de multe evenimente pregătite pentru Centenarul Încoronării, încât cea mai grea misiune e să alegi la care dintre ele să participi. Nu știu să existe o concentrație mai mare de românitate într-o singură producție muzicală decât în “Crai Nou”. De aceea mă bucur enorm că putem oferi acest cadou minunat albaiulienilor, la Centenarul Încoronării. Alegerea acestui spectacol reprezentativ este cu atât mai oportună cu cât are o semnificație triplă: vine să marcheze 100 de ani de la momentul Încoronării de la Alba Iulia, dar și 140 de ani de la premiera operetei Crai Nou și 169 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu, pe 14 octombrie.” spune Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia

Spectacolul de gală Crai Nou este programat pentru sâmbătă 15 octombrie, de la orele 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, iar accesul publicului este gratuit și se va face pe baza de invitație, în limita locurilor disponibile în sală. Invitațiile sunt disponibile la casa de bilete a Casei de Cultură a Sindicatelor. Accesul în sala este permis până la ora 18.50.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *