DSVSA Alba – prezentă la Târgul Apulum Agraria pentru discuții pe teme de specialitate cu producătorii locali și cumpărătorii
Comunicat de presă
Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba vor fi prezenți, sâmbătă și duminică, 17-18 septembrie 2022, la Târgul Apulum Agraria, pentru discuții pe teme de specialitate cu producători locali, fermieri, cumpărători și toți cei interesați.
Prezentările de specialitate ale DSVSA Alba la târg fac parte din programul oficial. Astfel, sâmbătă și duminică, între orele 12.00 – 16.00, inspectorii instituției vor fi prezenți, la Ighiu, în pavilionul principal, alături de reprezentanți ai altor instituții publice (AFIR, DAJ, APIA), asociații de producători, reprezentanți învățământ agricol etc., pentru a aborda teme de interes pentru cei prezenți.
”Dorim să ne reafirmăm, cu această ocazie, susținerea pentru desfășurarea în bune condiții a activităților din domeniul alimentar și ce țin de sănătatea animalelor. Vrem să fim un partener al celor care doresc să deschidă o afacere în domeniu și al celor care desfășoară astfel de activități. Suntem în slujba consumatorilor, însă scopul nostru nu este acela de a sancționa, ci de a preveni și îndruma, în situațiile în care acest lucru e posibil. Temele pregătite, pentru a fi abordate, în cadrul târgului, vizează siguranța alimentelor și măsuri de prevenire a toxiinfecțiilor alimentare; sănătatea animalelor și măsuri de prevenire a pestei porcine africane; bune practici în producția primară a produselor alimentare de origine nonanimală; condiții generale de înființare și funcționare a punctelor gastronomice locale. De asemenea, vor fi abordate și alte subiecte, în funcție de întrebările și solicitările celor prezenți. Mulțumim organizatorilor pentru că ne-au oferit posibilitatea să fim parte din programul Târgului Apulum Agraria și avem, astfel, ocazia de a fi alături de consumatori, producători locali, agricultori și crescători de animale. Îi așteptăm pe toți cei care au nedumeriri ce țin de activitatea instituției – sau în strânsă legătură cu ea – să vină la târg pentru a putea discuta într-un altfel de cadru”, a transmis dr. Vasile Spînu, director executiv DSVSA Alba.
Ce sunt toxiinfecţiile alimentare și care sunt simptomele?
Toxiinfectiile alimentare sunt boli acute, avand cauza toxică sau infecţioasă, apărute după consumul unor alimente contaminate cu microorganisme sau toxinele lor. Simptomele unei toxiinfecţii alimentare pot varia în funcţie de cauzele/factorii care au generat-o. Printre simptomele comune se includ: diaree, stări de vomă, ameţeală, cefalee, crampe abdominale şi uneori stări febrile. De obicei, aceste simptome durează doar câteva zile, însă ocazional o toxiinfecţie alimentară poate fi foarte serioasă şi poate cauza moartea. Aveţi grijă la igiena alimentaţiei, evitând în acest fel toxiinfecţiile alimentare.
Ce este pesta porcină africană?
Pesta porcină africană (PPA) ucide porcii! Răspândirea acestei boli pe glob este responsabilă de pierderile masive de porci și de consecințele socio-economice dramatice. Producția cărnii de porc este esențială pentru siguranța alimentară și traiul a milioane de oameni. PPA nu este un pericol pentru sănătatea omului, dar este devastatoare pentru sectorul suin. Puteți lua măsuri pentru a proteja porcii dvs. și ai vecinilor de această boala!
Care sunt obligatiile operatorilor din productia primara?
Să pună pe piaţă numai alimente sigure și adecvate consumului uman; să respecte măsurile impuse de autoritatea competentă cu privire la punerea pe piaţă a unui aliment sau la retragerea de pe piaţă a acestuia, în cazul în care există suspiciunea că alimentul respectiv este nesigur; materialele utilizate pentru ambalare, modul de prezentare şi cadrul în care sunt dispuse, nu trebuie să inducă în eroare consumatorul; să asigure trasabilitatea; să informeze autoritatea competentă în cazul în care consideră că un produs alimentar pus pe piaţă poate fi dăunător pentru sănătatea consumatorilor şi să ia măsurile necesare pentru a preveni riscurile pentru consumatorul final; să pună la dispoziţia autorităţii competente informaţiile solicitate în ceea ce priveşte acţiunile întreprinse pentru evitarea sau reducerea riscului determinat de alimentele pe care le furnizează sau le-a furnizat.
Ce sunt punctele gastronomice locale?
Punctele gastronomice locale sunt obiective reprezentate de bucătăriile particulare, unde se prepară alimente după rețete culinare specifice zonei, ce sunt servite direct către consumatorul final. Aceste obiective se regăsesc în incinta exploatațiilor familiale din mediul rural, fermelor de animale, fermelor agricole, stânelor, adăposturilor pescărești, stupinelor, cramelor, fermelor agricole, păstrăvăriilor, fondurilor de vânătoare etc, unde se desfășoară una sau mai multe activități conexe cu producția primară (producția de lapte, producția de ouă, producția de miere, creșterea păsărilor/iepurilor, sacrificarea păsărilor/iepurilor în fermă, pescuitul, acvacultura, vânătoarea, cultivarea plantelor, etc). Produsele preparate și servite sunt realizate din materii prime de origine animală și non-animală provenite, pe cât posibil, din surse locale. Produsele vor fi preparate, pe cât posibil, după metode tradiționale, cele folosite în mod curent în gospodărie, fiind destinate consumului în stare proaspătă, în aceeași zi și la cât mai scurt timp după gătire.